Țările nordice au devoalat planul secret al Rusiei de atac asupra infrastructurii marine europene din Marea Baltică, Marea Nordului și Atlantic


  • ACP
  • Apr 19, 2023 13:12
  • 1019
Țările nordice au devoalat planul secret al Rusiei de atac asupra infrastructurii marine europene din Marea Baltică, Marea Nordului și Atlantic

În presa din Danemarca a apărut informația că marina militară rusă monitorizează cu atenție apele din jurul țărilor nordice în vederea unor posibile lovituri militare paralizante asupra lor. 

Serviciile de informații ale țărilor nordice spun că un număr mare de nave militare și aparent civile navighează în jurul apelor nordice pentru a descoperi infrastructura de pe fundul mării care leagă parcurile eoliene offshore, conductele de gaz, cablurile de energie și internet din apele din jurul Danemarcei, Norvegiei, Finlandei și Suediei. Scopul acestui program militar rus este planificarea unor acte de sabotaj împotriva țărilor nordice în cazul unui conflict cu Occidentul, prin distrugerea conductelor, a cablurilor de alimentare și de date către restul Europei și Statele Unite, Canada.

Șeful de serviciului de contrainformații danez, Anders Henriksen, a afirmat că astfel - prin descoperirea pozițiilor nodurilor de infrastructură de pe fundul marii - rușii ar fi pregătiți și ar ști unde să intervină dacă vor să paralizeze societatea daneză, iar Nils Andreas Stensønes, șeful Serviciului Norvegian de Informații spune că aceasta este o capacitate strategică considerată foarte importantă, care este controlată direct de la Moscova, potrivit ediției online a Danish Broadcasting Corporation (DR.dk).

Intențiile armatei ruse au fost descoperite, printre altele, prin monitorizarea comunicațiilor radio, care au făcut cunoscute urmele navelor fantomă ruse, chiar dacă și-au oprit sistemele de identificare și astfel nu își anunță locațiile.

Un exemplu în acest sens este nava rusă "Amiral Vladimirsky", care se ocupă oficial de cercetări marine, dar conform surselor DR.dk este folosită acum pentru activitățile de informații ale marinei militare ruse. Astfel, nava lungă de 147,8 metri a navigat în jurul Kattegat în noiembrie anul trecut, fără a-și împărtăși locația cu lumea exterioară și trimițând continuu mesaje radio către o bază navală din Rusia. Pe baza comunicației radio interceptate, DR.dk a putut să localizeze în noiembrie nava navală rusă la nord de Sjællands Odde, dar atunci când reporterii danezi s-au apropiat de aceasta cu o șalupă rapidă au ieșit pe punte mai mulți bărbați cu fețele acoperite, între ei fiind și un bărbat în uniformă militară înarmat cu un AKM și purtând o vestă antiglonț.

Despre aceasta nava rusă se știe și că a fost văzută în largul coastei Scoției anul trecut, la intrarea în Moray Firth, pe 10 noiembrie, la aproximativ 30 de mile marine est de Lossiemouth, unde se află un aeroport al flotei de avioane de patrulare navală a Royal Air Force. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.