Dezvăluire: o fostă angajată a armatei americane, implicată în răspândirea documentelor secrete scurse de la Pentagon. Sarah Bils poartă ”un război informațional în stil rusesc”


  • ACP
  • Apr 18, 2023 16:02
  • 1281
Dezvăluire: o fostă angajată a armatei americane, implicată în răspândirea documentelor secrete scurse de la Pentagon. Sarah Bils poartă ”un război informațional în stil rusesc”

Presa din Statele Unite a dezvăluit faptul că unul din conturile cele mai cunoscute ale unor susținători ai Rusiei de pe rețelele de socializare – cont care a contribuit și la răspândirea documentelor secrete ale Pentagonului – este administrat de o fostă angajată a armatei americane, care a avut acces la documente secrete. 

Cunoscută pe internet ca Donbass Devutchka, Sarah Bils este o femeie de 37 de ani care a lucrat ca subofițer al Marinei la US Naval Air Station de pe insula Whidbey până în noiembrie 2022, fapt confirmat de ea într-un interviu de pe The Wall Street Journal, după ce i-a fost descoperită identitatea de utilizatorii de pe Twitter și Reddit. 

Susținând inițial că este din Europa de Est și vorbind neconvingător cu un accent specific pentru a fi convingătoare, ea a răspândit în special informații false despre războiul din Ucraina și alte teme ale propagandei ruse, lăudând deseori aripa cea mai brutală a armatei ruse cunoscută sub numele de grupul Wagner și sărbătorind uneori moartea luptătorilor ucraineni. 

Bils a declarat că este ajutată de 15 persoane pentru administrarea conturilor sale, pe care ea spune că duce „război informațional în stil rusesc” și lucrează pentru „aducerea laolaltă a lumii multipolare”.

Contul ei Telegram a fost asociat si cu răspândirea a patru imagini ale zecilor de documente secrete americane care au apărut pe un server Discord numit Thug Shaker Central, care conțineau informații despre colectarea informațiilor americane de catre CIA cu privire la războiul din Ucraina. 

Documentele postate pe canalul ei erau versiuni modificate ale documentelor Discord, dar Bils a negat că echipa ei le-a modificat, insistând, în schimb, pentru The Wall Street Journal, că scurgerile de informații ar fi fost de fapt un efort intenționat din partea oficialilor de informații americani – sursa AICI.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.