Familie de infractori. Fiul baronului penal Niculae Bădălău a fost trimis în judecată de DNA pentru fapte de corupție


Familie de infractori. Fiul baronului penal Niculae Bădălău a fost trimis în judecată de DNA pentru fapte de corupție

Gabriel Bădălău, fiul controversatului baron penal de Giurgiu Niculae Bădălău (PSD), a fost trimis în judecată de DNA, care îl acuză că a dat mită unui primar din județul Giurgiu pentru a continua să facă plăţi firmei sale, chiar şi pentru lucrări neconforme.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut că, în contextul derulării unui contract încheiat de primăria unei comune cu o asociere de firme (din care făcea parte și societatea administrată în fapt de inculpat), ce avea ca obiect „Înființare rețea de alimentare cu apă în satele ..., comuna ..., județul Giurgiu”, în lunile octombrie 2021 și noiembrie 2022, omul de afaceri, cercetat în prezenta cauză, împreună cu o altă persoană, i-ar fi oferit bani, prin intermediar, primarului comunei respective, după care tot în luna noiembrie 2022, aceluiași edil, i-ar fi promis un procent de 7% (344.000 lei) din valoarea contractului, pentru ca, în schimb, acesta din urmă să efectueze în continuare plățile către firma respectivă, chiar și pentru lucrări neconforme.

Pe 25 noiembrie 2022, prin același intermediar, i-ar fi fost remisă primarului suma de 35.000 lei, reprezentând o primă tranșă din suma promisă inițial. 

În acest dosar, Gabriel Bădălău este cercetat sub control judiciar.

Tatăl acestuia, Niculae Bădălău, a fost reținut de DNA, iar la finalul lunii noiembrie 2022 a fost arestat preventiv. La acel moment, era vicepreședinte al Curții de Conturi. În 10 martie, el a ieșit din arestul preventiv, fiind plasat sub control judiciar. Bădălău are mai multe interdicţii, el neavând voie să plece din România sau să ia legătură cu denunţătorul său, Dan Păsat.

Bădălău este judecat la Tribunalul Giurgiu pentru dare de mită şi trafic de influenţă într-un dosar în care este acuzat că i-a oferit mită 170.000 de euro primarului din comuna Bucşani, Dan Păsat (fost deputat PNL), în schimbul acordării unor contracte de lucrări publice.

Baronul Niculae Bădălău și soția

Bădălău, 62 de ani, a fost până la momentul reținerii și inculpării sale vicepreședinte în cadrul Curții de Conturi, fiind anterior de mai multe ori parlamentar, deputat sau senator PSD de Giurgiu și chiar președinte executiv al PSD la un moment dat. A ocupat, vreme de un an, și funcția de ministru al Economiei, în guvernul condus de Viorica Dăncilă.

Bădălău senior a avut și în trecut numeroase probleme cu legea, porecla de „baronul Ficățel” fiind legată de mita în produse alimentare pe care ar fi pretins-o de la un om de afaceri. În anii 1980, Bădălău a fost condamnat la închisoare chiar și de către comuniști pentru că a furat mai mulți saci de grâu.

PODUL a detaliat, ani la rând, activitatea infracțională a lui Bădălău, intrat în atenția opiniei publice și pentru petrecerea la care lăutarii au cântat, în 2018, versuri jignitoare la adresa diasporei: 

Instalarea baronului hoțoman BĂDĂLĂU la vârful Curții de Conturi cu salariu lunar de 5000 de euro. Cum a modificat pesedistul „Ficățel” o legea pentru accede la o funcție interzisă

Curtea de Conturi a încăput pe mâinile unui hoț de grâu, ajuns baron de Giurgiu, și ale fostului popă securist Ilie Sârbu, care s-a împușcat în testicule la o partidă de vânătoare cu Bombonel

Giurgiu a ajuns feuda clanului Bădălău. Fini, nași și odrasla ministrului Economiei schimbă între ei contracte pentru asfaltări și deszăpeziri

Podul a atras, repetat, atenția în privința averii uriașe deținută de Bădălău a cărei proveniență rămâne foarte neclară și cel puțin dubioasă, având în vedere că politicianul a deținut funcții publice cu salarii din care nu ar fi putut să-și construiască imperiul estimat la peste 50 milioane de euro. 

 

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.