EXCLUSIV! Olimpicii naționali îl primesc în dar pe Smiley la Slobozia, nu laptopuri, tablete sau abonamente de internet...


EXCLUSIV! Olimpicii naționali îl primesc în dar pe Smiley la Slobozia, nu laptopuri, tablete sau abonamente de internet...

UPDATE: Deși am depus o solicitare de informații publice, bazată pe Legea 544/2001, am aflat astăzi, mulțumită disponibilității domnului primar al Sloboziei, Dragoș Soare, și cât va fi onorariul lui Smiley pentru concertul din Piața Revoluției: ”undeva în jurul a 8.000 de euro”, nu 12.000, cât apreciam noi, în funcție de cotațiile comerciale ale artistului. 

Tot de la primarul Sloboziei am aflat și mecanismul organizării evenimentului la care făceam referire în articolul de ieri: ideea de a li se oferi laureaților Olimpiadei un spectacol artistic exclusiv găzduit de Sala Europa ar fi venit de la Ministerul Educație, prin Inspectoratul Școlar Județean, însă normativele în vigoare și principiile nu permit utilizarea banilor publici ai slobozenilor pentru premierea celor care nu fac parte din comunitatea locală ori pentru evenimente care să nu vizeze comunitatea în ansamblul ei. Fapt pentru care primarul Soare a reușit să împace și solicitările ministeriale și legea, organizând spectacolul cu Smiley în Piața Revoluției, pentru toată suflarea locală, la concert olimpicii urmând să aibă locuri privilegiate, mai aproape de scenă. 

Excluzând caracterul electoral al evenimentului, edilul municipiului capitală de județ ne-a mai asigurat și că spectacolul nu urmărește nicio capitalizare a simpatiei publice. ”Nu caut niciun beneficiu de imagine cu acest concert, însă îmi asum ecourile pozitive la fel cum îmi asum și criticile care apar atunci când o stradă nu este reparată sau un spațiu public nu este curat”, ne-a declarat domnul Dragoș Soare.

ARTICOLUL INIȚIAL: Pentru că, în acest an, Slobozia va fi gazda Olimpiadei Naționale de Matematică pentru clasele a V-a și a VI-a, Direcția Educație, Cultură și Tineret Slobozia s-a gândit cum să premieze mai eficient participanții și, avându-se în vedere fie capacitățile cognitive modeste ale reprezentanților instituției, fie variile interesele privind beneficiile extinse ale operațiunii, a decis că un concert cu Smiley ar fi cel mai ”cool” și mai util cadou pentru elevi, profesori, comisii, salariați ai Inspectoratului Școlar Județean Ialomița și slobozeni în general. 

Fapt pentru care, în data de 22 martie, Direcția Educație, Cultură și Tineret Slobozia a postat pe propria pagină de Facebook un ditamai evenimentul de proporții municipale, în care anunța publicul asupra faptului că ”Inspectoratul Școlar Județean Ialomița — organizatorul Olimpiadei Naționale de Matematică clasele V-VI din acest an, și Direcția Educație, Cultură și Tineret Slobozia, au decis să premieze toți participanții la olimpiadă cu un super concert Smiley!

”Credem că este o modalitate excelentă de a sărbători realizările elevilor și de a încuraja implicarea în educație și cultură. Invitația de a participa la concert se extinde către toți elevii participanți, profesorii coordonatori, membrii comisiilor, personalul Inspectoratului Școlar Ialomița și, nu în ultimul rând, către întreaga comunitate slobozeană. Cu speranța că evenimentul va fi o experiență unică pentru toți cei prezenți, vă invităm la concert pe 12 aprilie 2023, cu începere de la ora 17,30 în Piața Revoluției din Slobozia!”, se arată în postarea Direcția Educație, Cultură și Tineret Slobozia care, prin conținut, deja bagă la idei tot observatorul avizat, ridicând întrebarea legitimă a omului care plătește taxe și impozite pentru dezvoltarea locală, nu pentru parti-pris-uri pseudo culturale: păi, domnilor, ori e concert pentru olimpici, ori e cântare electorală ”moca” pentru tot vulgul slobozean?

Cooperativa uselistă scoate slobozenii în Piață, la un concert ”vândut” ca fiind premiu pentru olimpici

Deloc ieftinul artist din mainstream-ul artistic românesc se va întoarce la Slobozia grație unei combinații useliste între Consiliul Județean condus de un președinte PSD și Primăria condusă de un edil PNL. Pentru că administrația municipală e singura care și-ar permite să achite nota de plată a evenimentului, fiind instituția superioară Direcției Educație, Cultură și Tineret Slobozia, sarcina concretizării disponibilului pentru nota de plată a lui Smiley a revenit Primăriei Slobozia, cu sprijinul Consiliului Județean. 

Cum s-ar traduce acest sprijin? Pe data de 29 martie, aleșii ialomițeni vor avea de aprobat asocierea Consiliului Județean cu Inspectoratul Școlar Județean lăcomita, în vederea ”realizării în comun a proiectului „OLIMPIADA NAȚIONALĂ DE MATEMATICĂ — clasele V -VI"- Faza Națională, 10-13 aprilie 2023, și contribuția aceluiași CJI, care va aloca din buget 70.000 de lei ”pentru realizarea în comun a proiectului”. Adică fix 14.000 de euro, sumă din care nu îndrăznim să presupunem că va fi plătit onorariul lui Smiley, deși presa spune că anul acesta artistul bate și către 15.000 de euro.

De ce sunt cele mai mari șanse ca tariful lui Smiley să fie achitat din punga în care intră și cei 70.000 de lei pe care Inspectoratul Școlar se pregătește să îi primească de la CJI? Pentru că IȘJ Ialomița, conform scriptelor, are disponibilă pentru organizarea Olimpiadei de Matematici doar suma de 214.046,40 lei, extrem de precis defalcată: 680 de lei pentru transport, 900 lei cheltuieli organizatorice, 197.600 lei masă şi cazare si doar 14.866,40 lei (adică sub 3000 de euro) pentru premii. 

Pe de altă parte și banii oferiți de CJI sunt extrem de precis amintiți în proiectul de hotărâre ce urmează să se dezbată pe 29 martie. Suma ar urma să acopere cheltuieli legate de masă / cină festivă a grupului ţintă, cheltuieli cu transportul elevilor pe ruta Amara — Slobozia pe perioada desfăşurării concursului și cheltuieli de logistică. Suplimentar, președintele CJI dă asigurări exprese că ”banii oferiți de Consiliul Județean Ialomița nu vor fi folosiți pentru spectacol”, și este de acord că, în aceste condiții, doar Primăria Slobozia poate acoperi costurile evenimentului.

Și iată cum, în loc să ofere, pe post de premii, participanților la Olimpiada de Matematici, din cei posibil 12.000 de euro, 40 de laptopuri Fujitsu Lifebook A3510 15.6" FHD cu procesor i3-1005G1, ori 60 de Tablete SAMSUNG Galaxy Tab A8, poate chiar 200 de abonamente de internet anuale USB 4G mobile cu stick "hotspot" și cu conectare simultana a mai multor device-uri sau, de ce nu?, 400 de truse pentru geometrie, Primăria liberală din Slobozia, având și sprijinul financiar al Consiliul Județean pesedist din Ialomița, rezolvă uselist un concert de răsunet, mascat sub forma unui cadou pentru olimpici dar destinat în realitate, după cum o spune chiar anunțul Direcției Educație, Cultură și Tineret Slobozia, ”întregii comunități slobozene”. 

Asta în condițiile în care, după cum o spune chiar președintele CJI, Marian Pavel, ”educația este o preocupare constantă şi una dintre prioritățile strategice ale Consiliului Județean Ialomița, în concordanță cu obiectivele cuprinse în Strategia de dezvoltare a județului”. Păi ce-aveau laptopurile, tabletele sau trusele geometrice, domnule primar al Sloboziei? Nu erau bune pentru educație? E mai eficient Smiley în direcția asta? Dar niște Temișan, Salam, Delia sau Ionuț Dolănescu chiar nu ne permitem?

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.