Xi Jinping face paradă cu ascendentul pe care-l are asupra Rusiei prin convocarea unei întâlniri cu țările ex-sovietice din Asia Centrală


  • ACP
  • Mar 23, 2023 18:14
  • 1185
Xi Jinping face paradă cu ascendentul pe care-l are asupra Rusiei prin convocarea unei întâlniri cu țările ex-sovietice din Asia Centrală

Chiar în ultima zi a vizitei sale la Moscova, președintele chinez Xi Jinping a dat o lovitură majoră de imagine organizând o întâlnire cu țările foste sovietice din Asia Centrală, pe care Rusia le considera captive în sfera sa de influență încă de la sfârșitul secolului XIX. 

Xi Jinping i-a invitat miercuri pe liderii din Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan, Uzbekistan și posibil din Turkmenistan la primul summit China-Asia Centrală, exact în ziua în care si-a terminat vizita de lucru de 3 zile în Rusia.

Publicația Bussiness Insider afirmă că analiștii politici occidentali consideră că Beijingul ar avea acum asigurată o pârghie semnificativă asupra Rusiei în schimbul sprijinului diplomatic și economic pe care îl oferă și, astfel, convocând reuniunea națiunilor din Asia Centrală, China încearcă să exploateze acest avantaj.  

"Nu sunt sigur că această inițiativă a Chinei este întâmpinata cu entuziasm la Kremlin", a scris pe Twitter Carl Bildt, copreședintele Consiliului European pentru Relații Externe. 

"De acord. De asemenea, nu sunt sigur că Kremlinul poate face multe în privința asta", a răspuns Ian Bremmer, politolog și fondator al Grupului Eurasia. 

Astfel, China își afirma emfatic influența câștigată în ultimii ani în aceste state foste sovietice în dauna Rusiei, al cărei rol rezervat în Asia Centrală vreme de mai bine de 100 de ani pare să fie din ce în ce mai puțin semnificativ. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.