"Nu suntem tâmpi!". Ieșirea năprasnică a ministrului taiwanez de Externe pe fondul vizitei dictatorului Xi Jinping la Moscova


"Nu suntem tâmpi!". Ieșirea năprasnică a ministrului taiwanez de Externe pe fondul vizitei dictatorului Xi Jinping la Moscova

Ministrul taiwanez de Externe a criticat marți eforturile Chinei de a se prezenta ca un factor pacificator în cazul conflictului din Ucraina, asta în timp ce amenință cu declanșarea unui război împotriva Taiwanului. 

"#RPC amenință cu un război împotriva #Taiwanului și a altora, dar vrea să propună un plan de pace #Rusiei, care a inițiat războiul contra #Ucrainei", a declarat ministrul taiwanez de Externe, Joseph Wu, pe contul de Twitter al Ministerului de Externe al Taiwanului. 

"Nu suntem niște idioți! Vreți pace? Ambii autocrați ar trebui să-și înceteze imediat amenințările, agresiunea și expansionismul", a continuat acesta. 

Poziția ministrului taiwanez vine în contextul în care Xi efectuează o vizită de trei zile la Moscova, care a fost descrisă de Beijing drept "o călătorie a păcii".

Putin a declarat luni că Rusia este pregătită să studieze propunerea Chinei pentru rezolvarea situației din Ucraina, dar liderii occidentali și-au exprimat scepticismul cu privire la rolul Beijingului ca intermediar al păcii. 

CITIȚI ȘI: Daniel Uncu desființează așa-zisul plan de pace propus de China comunistă: "Subtilități de doi bani, care susțin de fapt propaganda rusească!"

Pretinsa neutralitate a Beijingului a fost grav subminată de refuzul comuniștilor chinezi de a recunoaște natura conflictului – până acum Beijingul a evitat să descrie conflictul drept o "invazie". De asemenea, Beijingul a oferit sistematic Moscovei sprijin diplomatic și economic. (sursa: CNN)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.