VIDEO Rareș Bogdan, discurs în prezența președintei CE: "Nu faceți din drama fermierilor români un al doilea Schengen refuzat pe nedrept pentru România!"


VIDEO Rareș Bogdan, discurs în prezența președintei CE: "Nu faceți din drama fermierilor români un al doilea Schengen refuzat pe nedrept pentru România!"

Liderul delegației eurodeputaților români din cadrul PPE, Rareș Bogdan, a făcut miercuri un apel, în plenul Parlamentului European, în fața șefilor de grupuri politice, a președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen și a președintelui Consiliului European, Charles Michel, ca șefii de stat și de Guvern să aprobe în Consiliul European din perioada 23-24 martie "plata unor compensații pentru fermierii care au pierdut enorm după declanșarea invaziei Rusiei în Ucraina".

Eurodeputatul PNL a punctat situația dificilă prin care trec fermierii români și a avertizat totodată că, în cazul în care aceștia nu vor fi sprijiniți, valul de euroscepticism va crește și mai mult în România, ceea ce este extrem de grav în contextul în care țara noastră reprezintă un actor-cheie în "apărarea frontierei NATO și UE".

"Nu faceți din drama fermierilor români un al doilea Schengen refuzat pe nedrept pentru România!

Consiliul din 23-24 martie este obligat să decidă plata unor compensații pentru fermierii care au pierdut enorm după declanșarea invaziei Rusiei în Ucraina. Producătorii români au calculat o pierdere de peste 200 de milioane de euro, dar mai sunt și Polonia, Slovacia, Ungaria, Cehia și Bulgaria. Ajutorul acordat de Uniune Ucrainei de la începutul războiului trebuie să continue. Trebuie să sprijinim în continuare și mai mult lupta ucrainenilor de a-și scoate țara de sub amenințarea unui tiran. Ei mor să ne apere și pe noi, iar dacă Ucraina cade, nu suntem în siguranță. Dar Uniunea nu-i poate lăsa pe niciunii din cetățenii ei în abandon, adică nici pe fermierii români! Trebuie să găsiți o soluție! Fermierii români o așteaptă, au dreptul la ea! Și până la urmă competitivitatea nu înseamnă și cereale de calitate în Europa?

Sunt aceiași români jigniți cumplit atunci când li s-a refuzat accesul deplin în Schengen. Am atras atenția că dacă instituțiile europene alimentează prin decizii greșite nemulțumirile populației, valul de euroscepticism va crește, iar extremiștii vor exulta.

Acum 8 ani, românii erau cei mai eurooptimiști, adică 68%, când media europeană era de 54%. Acum, post decizia complet nedreaptă pe extinderea Schengen, au devenit cei mai europesimiști: 46%, față de media europeană, care este de 62%. Este o tendință care a început în timpul pandemiei, când România a fost teren de joacă al dezinformării rusești și a explodat post decizia Schengen din luna decembrie.

Excelențele voastre, nu abandonați România, suntem un stat-cheie pentru apărarea frontierei NATO și UE!", a declarat liderul liberal. 

Vedeți video: 



„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.