Companiile austriece gigant din domeniul prelucrării lemnului, KronoSpan și Egger, continuă să investească în Rusia și Belarus, chiar și după un an de invazie genocidară în Ucraina


  • ACP
  • Mar 6, 2023 18:20
  • 1847
Companiile austriece gigant din domeniul prelucrării lemnului, KronoSpan și Egger, continuă să investească în Rusia și Belarus, chiar și după un an de invazie genocidară în Ucraina

Companiile austriece gigant din domeniul prelucrării lemnului, KronoSpan și Egger, care au și la noi în țară trei fabrici, continuă să lucreze și să facă investiții în Rusia și Belarus chiar și după acest an de război criminal al Rusiei împotriva Ucrainei, conform publicației Ukrinform. 

Astfel, doar la sfârșitul anului trecut, pe 27 decembrie, agenția rusă Interfax a anunțat că cei de la KronoSpan au pus în funcțiune, în zona economică specială Kaluga, o fabrică numita Ultra Decor Rus, care produce hârtie imprimată pentru tapet lavabil. 

Kronospan administrează o rețeaua de firme offshore, despre care publicația Ukrinform spune că „nu numai că o gestionează, ci și constă în ea; Kronospan nu are un sediu oficial în care liderul grupului să fie cu adevărat un lider. În schimb, este un conglomerat corporativ descentralizat, ai cărei beneficiari finali nu sunt cunoscuți în mod clar: companii naționale care administrează fabrici relevante, fuzionate în holdinguri intermediare, iar la capătul lanțului se pare că multe legături duc în Liechtenstein – la cele trei fonduri numite Luda, Betuva, UND Gerhorst”.

Cu câțiva ani în urmă, Agenția pentru Piața Financiară din Austria a analizat operațiunile KronoSpan, în special relațiile acesteia cu Raiffeisen Bank International - care e la rândul ei foarte legată de Rusia -, iar în final a amendat compania bancară cu 2,748 milioane EUR „din cauza încălcării majorității prevederilor legale de prevenire a spălării banilor și a terorismului”

În momentul de față și Trezoreria Statelor Unite verifică afacerile Raiffeisen Bank International legate de Rusia și implicarea masivă a companiei bancare în economia rusă – sursa AICI.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.