"Șoșocismul" e ilegal în Polonia. O femeie care a lăudat războiul Rusiei împotriva Ucrainei a ajuns în sala de judecată


"Șoșocismul" e ilegal în Polonia. O femeie care a lăudat războiul Rusiei împotriva Ucrainei a ajuns în sala de judecată

O poloneză care a lăudat războiul Rusiei împotriva Ucrainei într-o serie de postări pe social media a ajuns în sala de judecată în orașul Wrocław. Ea este acuzată de procurori că a lăudat în mod public un război de agresiune, ceea ce reprezintă o infracțiune în Polonia ce e pedepsită cu până la 5 ani de închisoare. 

"Lipsa de integritate și adevăr în ceea ce privește Guvernul Ucrainei este aceeași precum în Polonia. Cred în victoria Rusiei și în ajutorul pentru noi, slavii", se arată într-una dintre postări, citată de cotidianul Gazeta Wyborcza. 

"Vă mulțumesc anticipat și mă rog pentru Rusia!", a continuat acesta. 

"Președintele Putin a preluat conducerea tuturor națiunilor asuprite de sionism. El a devenit liderul tuturor slavilor. Poate că Polonia se va elibera de asupritori!", a mai spus aceasta într-o altă postare. 

Acestea s-au numărat printre o serie de postări făcute între 25 februarie 2022 (a doua zi de invazie rusească la scară largă asupra Ucrainei) și 12 mai 2022 de Marzena T., în vârstă de 59 de ani (al cărei nume de familie nu poate fi publicat în temeiul legislației poloneze privind confidențialitatea).

În timpul unei ședințe de judecată ce a avut loc săptămâna aceasta, femeia a pledat nevinovată, spunând că a publicat acele postări pentru că se temea pentru copiii ei.  

"O femeie aude că a izbucnit războiul. Ce simte o astfel de femeie, care are doi fii? Frică. Poate că dacă aș avea fete, această frică nu ar exista – dar am doi fii!", a spus inculpata, plângând, relatează serviciul local de știri Tu Wrocław.

Întrebată despre conținutul antisemit din postări – o postare spunând că "ucrainenii habar nu au că sunt conduși de evrei" – inculpata a replicat că totul este controlat de un Guvern mondial. Dar ea a adăugat că bunicul ei era evreu, așa că este și ea parțial evreică. 

Judecătorul a întrebat și despre sensul expresiei "ceapa și usturoiul sunt în spatele ei". Marzena spunea într-o postare: "Nu susțin Ucraina lui Bandera. Trezește-te, ceapa și usturoiul sunt în spatele ei! Ucrainenii își asumă responsabilitatea pentru genocidul împotriva poporului polonez". Marzena T. a replicat că nu poate explica unele postări.

Ca reacție, judecătorul a dispus efectuarea unei examinări psihiatrice a inculpatei pentru a-i determina "starea de sănătate sau nebunie în raport cu faptele presupuse".

Postările pe Facebook ale Marzenei T. au intrat inițial în atenția autorităților în timpul unui proces separat cu care s-a confruntat pentru că refuzase să participe la recensământul național din 2021. (sursa: Notes from Poland)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.