Vânzarea unor rachete de artilerie din Serbia pentru armata Ucrainei produce perplexitate în Rusia


  • ACP
  • Mar 2, 2023 19:31
  • 1009
Vânzarea unor rachete de artilerie din Serbia pentru armata Ucrainei produce perplexitate în Rusia

Presa din Rusia, respectiv mulți rusi și sârbi de pe rețelele sociale, și-au manifestat perplexitatea după ce s-a descoperit că unele rachete pentru sistemele Grad, văzute în serviciu la armata ucraineană, sunt dintre cele produse în Serbia. 

Experții spun că aceste rachete sârbești ER Grad 2000 de 122 mm, care au o rază maximă crescută de la 20 la 40 de kilometri sunt ușor de distins după motorul caracteristic și marginile dreptunghiulare ale stabilizatoarelor, așadar au fost ușor de identificat din imaginile postate pe rețelele sociale de militarii ucraineni. Presa sârbă a încercat să răspundă acuzațiilor simpatizanților Rusiei scandalizați de aceasta descoperire, dar și Moscovei, explicând că Marea Britanie și Canada au cumpărat aceste muniții pe care le-au expediat apoi în Ucraina pe calea Serbia – Turcia – Slovacia – Ucraina, fără știrea autorităților de la Belgrad.

Publicația rusă Mash relatează că această descoperire a dus la începerea unor audieri parlamentare la Belgrad, pentru a se afla cum au putut serviciile de informații ale Serbiei și Ministerul de Externe să permită furnizarea de 3500 de rachete de 122 mm pentru Grad MLRS Turciei, care produce ea însăși aceleași focoase și, în același timp, furnizează arme Ucrainei.  

Între timp s-a aflat că o companie asociată cu un cunoscut afacerist din domeniul armelor, Slobodan Tesic, a participat la transferul rachetelor în Ucraina, iar ministrul sârb al Apărării, Milos Vucevic, care ar fi un susținător al aderării țării sale la UE, a spus că aceasta nu ar fi decât o altă afacere cu care autoritățile sârbe nu au nimic de-a face. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.