Avertisment CIA: China va sprijini Rusia cu arme letale pentru războiul împotriva Ucrainei! Primele vin dronele chinezești!


Avertisment CIA: China va sprijini Rusia cu arme letale pentru războiul împotriva Ucrainei! Primele vin dronele chinezești!

Directorul CIA, William Burns, a declarat, într-un interviu pentru CBS News că autoritățile chineze iau în considerare posibilitatea de a furniza Rusiei arme letale pentru războiul împotriva Ucrainei. Cu toate acestea, Beijingul nu a luat încă o decizie finală, în opinia oficialilor.

„Suntem convinși de faptul că reprezentanții conducerii chineze iau în considerare furnizarea de arme letale Rusiei”, a spus Burns.

El a subliniat că până acum China nu a luat o astfel de decizie. Administrația Joe Biden, la rândul ei, încearcă să împiedice Beijingul, oficial, să dea curs unor solicitări referitoare la sprijin militar venite din partea Rusiei.

„Nu suntem convinși că decizia finală a fost deja luată și nu avem în acest moment nici dovezi ale livrărilor reale de arme letale. De aceea, Blinken și președintele Biden s-au referit în mod clar, deocamdată, la consecințele unui astfel de pas”, a spus directorul CIA.

Burns crede că și autoritățile chineze încearcă să cântărească consecințele unei astfel de decizii. Potrivit acestuia, liderul chinez Xi Jinping urmărește foarte îndeaproape progresul invaziei ruse a Ucrainei.

„Nu există niciun lider străin care să fi urmărit mai atent experiența lui Putin în Ucraina, desfășurarea războiului, decât Xi Jinping. Cred că în multe privințe a fost nedumerit și trezit din cauza a ceea ce a văzut”, a rezumat Burns.

Vizita lui Lukașenko în China, care este programată săptămâna viitoare, ar putea fi direct legată de încercările Rusiei de a obține mai multe drone pentru a ataca Ucraina, scrie Institutul American pentru Studiul Războiului (ISW). Analiștii spun că actualul președinte belarus va acționa ca intermediar pentru eludarea sancțiunilor.

Burns a mai spus că, în urmă cu trei luni, Biden l-a trimis să se întâlnească cu șeful Serviciului de Informații Externe din Rusia, Serghei Narîșkin, pentru ca directorul CIA să-l avertizeze împotriva folosirii armelor nucleare. Când s-a întors, Burns a descris întâlnirea ca fiind „suficient de deprimantă”.

„A existat o atitudine foarte obraznică din partea lui Narîșkin. Un sentiment de îndrăzneală și mândrie. Acest sentiment, cred, reflectă punctul de vedere al lui Putin și propria sa convingere că poate învinge ucrainenii, epuiza aliații europeni și că oboseala politică va apărea în cele din urmă”, a spus șeful CIA.

Pe 23 februarie, publicația germană Der Spiegel a raportat că armata rusă negocia cu un producător chinez de drone pentru a furniza drone kamikaze. Potrivit publicației, primul lot de 100 de drone poate fi livrat în Rusia în aprilie 2023. Ministerul chinez de Externe a spus că rapoartele despre presupusele livrări de arme către Rusia sunt speculații și sunt îndreptate împotriva Chinei.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.