Sănătatea „gratuită”, de stat, ucide. Investițiile în Sănătate salvează: cum mi-a refăcut viața un tratament inovator, medicina regenerativă


Sănătatea „gratuită”, de stat, ucide. Investițiile în Sănătate salvează: cum mi-a refăcut viața un tratament inovator, medicina regenerativă

Mă lupt de ani întregi cu mitul socialist al sănătății gratuite, de stat. De fapt, nu e defel gratuit: statul vă ia banii și apoi îi risipește sau îi fură. Sănătatea costă, costă mult: gândiți-vă doar la faptul că, pentru a introduce un tratament nou pe piață, se consumă ani mulți și resurse uriașe. Toți oamenii vor să trăiască cât mai mult și să beneficieze de servicii medicale de vârf, dar se prefac că nu înțeleg că pentru ele trebuie să plătească. 

Socialiștii atacă sistemul din SUA spunând că ar costa prea mult. Din multe puncte de vedere este fals, dar, ca pacient al acestui sistem, vă spun: merită!

Nu am să intru în detalii personale, dar am să vă spun că, relativ recent, mi-am refăcut viața și vârsta biologică cu ajutorul unui tratament inovativ: medicina regenerativă. 

Fiindcă pentru mulți pare o limbă de pe altă planeta și vor suspecta cine știe ce escrocherie, vă citez o știre care a apărut pe nenumărate agenții de presă acum circa o săptămână: „Piața globală de medicină regenerativă a fost evaluată la 29,86 miliarde de dolari în 2022 și se preconizează că va ajunge la 153,05 miliarde de dolari până în 2030, crescând cu o rată de creștere anuală de 26,3% între 2023 și 2030. Medicina regenerativă este o nouă disciplină care are ca scop repararea, înlocuirea sau regenerarea organelor sau țesuturilor deteriorate cu ajutorul celulelor, țesuturilor sau materialului genetic.

Aceasta poate trata și, eventual, vindeca cancerul, boala Parkinson, boala Alzheimer, diabetul, bolile renale și cardiace, precum și alte boli care sunt dificil de tratat, care persistă mult timp sau care sunt incurabile. Finanțarea globală pentru acest sector a crescut de la 19,9 miliarde USD în 2020 la 22,7 miliarde USD în 2021, potrivit raportului Alliance for Regenerative Medicine (ARM) 2021”. 

Ca să înțelegeți ce sumă uriașă se investește global, în acest sector, 22,7 miliarde de dolari, vă spun că tot bugetul CNAS în 2023 este puțin peste 10 miliarde USD, adică mai puțin de jumătate. 

Ca să fiu mai clar ce înseamnă medicina regenerativă, gândiți-vă la celebra salamandră și la capacitatea ei de a-și reface coada, dacă este ruptă. Sau, mai recent, o universitate din Tel Aviv a studiat o abilitate de „supererou” femelei-lăcustă: sistemul nervos central al femelei lăcustei are proprietăți elastice, permițându-i să se întindă până la de două sau trei ori lungimea inițială atunci când își depune ouăle în pământ. După ce depune ouăle, ea poate reveni fără probleme la dimensiunea inițială. 

Explică unul dintre cercetători: „Sperăm că în viitor descoperirile noastre vor ajuta la dezvolta țesuturi sintetice cu un nivel ridicat de flexibilitate și reface nervii în terapiile de medicină regenerativă”.

Desigur, nu sunt om de știință și explic cât pot o ramură extrem de complexă a medicinei. Pot însă să vă spun că, azi, vârsta biologică se poate măsura, științific, extrem de precis, iar medicina regenerativă m-a întinerit cu foarte mulți ani. Nu este (aproape) nimic senzațional: în ianuarie 2023, Bloomberg și alte agenții scriau despre antreprenorul californian Bryan Johnson care plănuiește să-și coboare vârsta biologică de la 45 de ani la doar 18 ani. Va cheltui două milioane de dolari pe an! 

Acesta este un început, iar discuțiile științifice, dar și etice, abia au început. 

Eu am vrut doar să le atrag atenția prietenilor din România asupra a ceea ce va fi un fenomen global care va schimba, probabil, lumea. Dar România, cu o cercetare aflată la pământ și cu un sistem medical de stat care nu știe decât să facă bani de pe urma corupției, ar putea rata această revoluție. Dacă vreți să oferiți românilor șansa unei vieți cât mai lungi, de bună calitate (!), distrugeți acest sistem de stat, privatizați, creșteți investițiile în Sănătate și conectați-vă la inovațiile revoluționare din Vestul capitalist. Costă? Da. Dar s-ar putea să coste mai puțin decât vă ia statul român cu japca (CNAS plus plicul la medic) și, cert, merită: e vorba de viața voastră! 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.