Un cecen acuzat de crime de război în Ucraina este șeful salvatorilor ruși trimiși, după cutremur, în Turcia!


Un cecen acuzat de crime de război în Ucraina este șeful salvatorilor ruși trimiși, după cutremur, în Turcia!

Danil Martynov (foto), consilier al Ministerului rus pentru Situații de Urgență, dat în urmărire de Serviciul de Securitate al Ucrainei SBU sub suspiciunea comiterii de crime de război în timpul invaziei din Ucraina, a condus lucrările de salvare ale echipajului rusesc trimis în căutarea supraviețuitorilor cutremurului din Turcia, în orașul Hatay.

Martynov a acordat chiar, pe data de 8 februarie, un amplu interviu presei de stat ruse, în care a vorbit despre progresul operațiunilor de salvare din Turcia. 

În august 2022, SBU, serviciul de securitate ucrainean, l-a dat în urmărire internațională pe Martynov, motivând că acesta a comis o serie de crime de război în orașul Borodyanka, la nord de Kiev. Potrivit SBU, Martynov a condus preluarea unui spital de psihiatrie în martie 2022. După toate informațiile autorităților, la ordinul lui Martynov, aproape 500 de oameni (pacienți, personal și rezidenți locali) au fost luați ostatici, inclusiv peste 100 de pacienți imobilizați la pat. „Martynov este acuzat de încălcarea legilor și obiceiurilor războiului, de tratament crud al prizonierilor de război și al civililor”, au spus reprezentanții autorităților .

Kievl îl prezintă pe Martynov ca și comandant adjunct al Gărzii Naționale a Ceceniei și susține că el este responsabil pentru pregătirea gărzilor personale ale șefului republicii, Ramzan Kadîrov, această funcție fiind preluată în exercițiu în februarie 2017.

”Salvatorul” din Turcia Danil Martynov a fost confirmat ca fiind una și aceeași persoană cu torționarul cecen din Ucraina Danil Martynov de chiar directorul spitalului de psihiatrie din Borodyanka, Marina Ganitskaya, ținută în captivitate de oamenii lui Kadîrov și silită să-i mulțumească lui Putin pentru ”eliberare”. Într-un interviu pentru publicația Meduza, Ganitskaya a povestit despre participarea lui Martynov la asalt. „Am fost adusă în fața lui, era în uniformă și s-a prezentat. A spus că este Danil Martynov, colonel în armata rusă și ne-a asigurat că, dacă ne purtăm bine, vom fi lăsați în viață, nu ne vor ucide și nici nu ne vor răni. Apoi a spus: „Vom înregistra acum un scurt videoclip, în care voi ne veți mulțumi și vă veți arăta recunoscători că vă aflați sub protecția președintelui rus Vladimir Putin”. L-am întrebat ”pentru ce să fim recunoscători?”. S-a aplecat spre mine, mi-a luat fața în palme, s-a uitat în ochii mei și a mi-a spus: „Pentru că ești în viață”. A fost înfricoșător. Nu a țipat la mine. Doar ne-a asigurat că ne poate arunca în aer pe toți în două minute, dacă nu înregistrăm videoclipul pentru Putin”, și-a amintit Ganitskaya.

Ramzan Kadîrov, comentând acuzațiile SBU, a declarat pe 26 august 2022 că Martynov nu servește în divizia cecenă a Gărzii Ruse, ci lucrează în Ministerul rus pentru Situații de Urgență. „SBU, spune-ne ora și locul și vom ajunge să ne dăm seama cine sunt adevărații criminali”, a adăugat cel pus de Putin la șefia Republicii Cecene.

În 2020, Danil Martynov a fost sancționat de SUA pentru „încălcări grave ale drepturilor omului în Rusia”. Departamentul de Trezorerie al SUA a anunțat într-o declarație publică faptul că Danil Martynov este „consilierul personal pe probleme de securitate al lui Kadîrov și a acționat sau a intenționat să acționeze în interesul sau în numele lui Kadîrov”. După acest episod, Martynov a declarat că este mândru de faptul că a fost inclus pe lista sancțiunilor.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.