Un caz de trădare: numirea escrocului Țuțu în fruntea industriei de armament a României


Un caz de trădare: numirea escrocului Țuțu în fruntea industriei de armament a României

Da, acesta este cuvântul: „trădare”. Putem spune și „sabotaj”. Însă, în ambele cazuri, în vreme de război, finalul este același: curtea marțială, un proces rapid și un zid, în curtea unei închisori militare. 

Numirea unui escroc dovedit în fruntea Romarm, compania care gestionează industria de armament a României, precum și menținerea sa în funcție chiar și după ce a început războiul din Ucraina nu este o simplă neglijență. Individul, pre nume Gabriel Țuțu, a fost pus acolo ca să fure, i se știa caracterul - și să dea mai departe o cotă parte din încasările sale. 

Libertatea a scris că-n 2016 Autoritatea pentru Supraveghere Financiară (ASF) l-a prins pe Țuțu sifonând fondurile unei companii de asigurări, așa că l-a amendat cu 50.000 de lei și i-a interzis, timp de cinci ani, să ocupe vreo funcție de conducere în vreo firmă de asigurări. Individul nici măcar n-a contestat sancțiunea. Cu toate acestea, statul român, respectiv guvernul PNL, i-a dat pe mână Romarm, în 2019. 

Chiar și fără acea escrocherie ieftină cu care l-a prins ASF, acest Țuțu, la bază subofițer de poliție și apoi agent de pază, nu avea ce căuta la Romarm pentru că nu avea calificarea necesară. Rezultatul: toate proiectele majore de relansare a industriei de armament au eșuat, țara nu este în stare să producă nici măcar banala pulbere, praful de pușcă, pentru muniție. 

În 2022, Coreea de Sud a exportat armament de 17 miliarde de dolari. România, circa 230 de milioane USD – date estimative – deși are una din cele mai extinse industrii din acest sector. 

Era perfect previzibil că Țuțu va fi prins furând: DNA l-a prins cu o escrocherie din 2020, de milioane de euro, în care înșela ministerul Apărării, în plină pandemie. 

Două elemente sunt fapte clare, la ora la care scriu, și asta va explica de ce am început atât de dur: este un caz de trădare, care ar trebui să ajungă la Curtea Marțială. 

Primul element: pus sub control judiciar, Țuțu n-a fost încă dat afară de la conducerea Romarm. Nici măcar suspendat – public nu s-a anunțat nimic în acest sens. Poza sa tronează pe site-ul companiei, cu următorul text: „Nivelul ridicat de integritate și sprijinul oferit echipei definesc un comportament de leader cu rezultate dovedite în poziția de manager”! Cine-l protejează? Ce protecție are Țuțu de vreme ce nici după punerea sa sub control judiciar nu este concediat? 

Al doilea element: Unde este președintele CSAT, numitul Iohannis? Dispărut. Tace. Fiindcă, în mod normal avea de explicat cum a ajuns un asemenea personaj șef la Romarm. Prin ce proceduri de verificare a trecut? Și-n Ucraina citesc că, în plin război, apar cazuri de corupție. Dar cum i-a prins, cum se face curat: se dau pe capete afară. În România, nimic. Nimic nu se face! De ce? Fiindcă, de jure, șeful României corupte și ne-educate, unde hoții conduc, este însuși Iohannis.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.