VIDEO Boris Johnson îl ia la țintă pe favoritul Kremlinului din mass-media americană: Ideile lui Tucker Carlson încep să infecteze gândirea din întreaga lume despre ceea ce reprezintă Putin


VIDEO Boris Johnson îl ia la țintă pe favoritul Kremlinului din mass-media americană: Ideile lui Tucker Carlson încep să infecteze gândirea din întreaga lume despre ceea ce reprezintă Putin

Fostul premier britanic Boris Johnson a spus despre prezentatorul Fox News, Tucker Carlson, că a infectat mințile oamenilor cu "idei proaste" cu privire la ceea ce reprezintă președintele rus Vladimir Putin.

Vorbind miercuri în timpul unei dezbateri organizate de think tank-ul american Atlantic Council, Johnson a menționat: "Am fost uimit și îngrozit de cât de mulți oameni se tem de un tip pe nume Tucker Carlson. A auzit cineva de Tucker Carlson? Ce se întâmplă cu acest tip? Toți acești republicani minunați par cumva intimidați de perspectiva lui".

Johnson, care se află într-un turneu de discuții la nivel înalt în SUA, a transmis audienței think tank-ului Atlantic Council că nu a urmărit nimic din ceea ce a spus Tucker Carlson, dar că este "frapat" de cât de des apare numele acestui prezentator în conversații.

"Ideile proaste intră, încep să infecteze gândirea din întreaga lume despre ceea ce reprezintă Putin și în ce crede el. Acesta este un dezastru", a spus Johnson.

"Putin reprezintă război, agresiune, crimă sistematică, viol și distrugere. Asta este ceea ce reprezintă!", a reliefat fostul premier britanic. 

Vedeți video: 



Atât înainte, cât și după începerea invaziei rusești la scară largă asupra Ucrainei, Carlson a fost acuzat că a propagat papagalicește narativele Kremlinului.

De fapt, conform unui document ce s-a scurs către public încă din martie 2022, Kremlinul a instruit mass-media de stat rusă să-l prezinte pe Carlson "cât mai mult posibil", pe fondul criticilor acestuia față de rolul SUA și al NATO în Ucraina.

Cu puțin timp înainte de invazie, când tensiunile atingeau deja cote maxime, Carlson a spus la Fox News: "Democrații vor să-l urâți pe Putin, iar orice mai puțin de atât reprezintă trădare".

Iar după izbucnirea războiului, Carlson a continuat să propage punctaje putiniste. În mai 2022, Carlson a susținut fără temei că implicarea Guvernului SUA în Ucraina a avut ca scop detronarea lui Putin drept răzbunare pentru prezidențialele din SUA din anul 2016 (rușii fiind acuzați adesea de democrați de implicarea în alegeri în favoarea lui Donald Trump, candidat care a câștigat scrutinul electoral în acel an - n.red.). 

În iulie 2022, Carlson a sugerat că Italia reprezintă o amenințare mai mare pentru lume decât Rusia, argumentând în acest sens că italienii au o economie mai mare decât cea rusească. 

"Italienii, cu alte cuvinte, sunt într-o poziție mai bună de a prelua lumea decât Vladimir Putin", a spus acesta. 

Johnson, pe de altă parte, a fost un apărător pro-activ al Ucrainei și al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski. 

Luna trecută, deși nu se mai află în funcția de premier britanic din iulie 2022, Johnson a vizitat Kyivul, unde Zelenski l-a salutat drept un "adevărat prieten al Ucrainei".

Ca reacție la comentariile lui Boris Johnson, Carlson le-a transmis telespectatorilor emisiunii sale că afirmațiile fostului premier britanic l-au "șocat".

El l-a descris pe fostul premier drept un "laș" și un "mincinos", adăugând că Fox News l-a invitat pe Johnson să apară în emisiunea sa "cu doar câteva ore înainte" de evenimentul organizat de think tank-ul Atlantic Council. (sursa: Insider)

De altfel, trebuie menționat că, în urmă cu două săptămâni, un așa-zis analist al principalei televiziuni de stat ruse îl lăuda într-un mod aparte pe Tucker Carlson, spunând despre prezentatorul Fox News că este acel american pe care rușii nu vor să-l ucidă. Afirmația a fost făcută în cadrul unei dezbateri despre modul în care Rusia ar trebui să combată implicarea Statelor Unite în războiul din Ucraina.

Vuvuzelele Kremlinului au prezentat o serie de idei care probabil ar duce la moartea multor americani, dar l-au invocat pe Carlson drept un cetățean pe care Rusia nu l-ar viza. Un clip din această discuție a fost tradus și postat pe Twitter de jurnalista Julia Davis, care monitorizează în mod regulat televiziunea de stat rusă.

Pe parcursul emisiunii, moderatoarea Margarita Simonyan a prezentat posibilitatea folosirii armelor nucleare împotriva SUA, deoarece crede că niciuna dintre țări nu se va da înapoi de la un potențial conflict. Ea a recunoscut că războiul nuclear va duce probabil la distrugere reciprocă, dar a întrebat: "Cine are nevoie de lume dacă Rusia nu este în ea?".

"Acest lucru se poate termina doar cu o amenințare imediată care este exprimată și prezentată, o amenințare a unei confruntări nucleare", a adăugat aceasta.

Alți analiști nu au fost de acord, prezentându-și propriile idei cu privire la combaterea americanilor. Vladimir Solovyov a sugerat desfășurarea unor atacuri împotriva echipamentelor care sunt pregătite pentru a fi trimise în Ucraina, în timp ce politologul Serghei Mikheyev a spus că Rusia ar putea elimina "zeci de mii" de soldați americani în încercarea de a diminua suportul pentru sprijinirea Ucrainei în rândul opiniei publice din SUA. 

Andrei Kartapolov, membru în Duma de Stat a Rusiei, a spus: "Nu există nicio îndoială că acesta este preludiul celui de-al treilea război mondial".

Ulterior, Dmitri Drobnitsky, descris drept un "americanist", a invocat în discuție un cetățean american despre care crede că Rusia ar trebui să-l scutească în oricare dintre scenariile propuse de colegii săi analiști.

"În țara noastră, am îmbrățișat un american pe care nu am vrea să-l ucidem. Ăsta ar fi Tucker Carlson", a precizat acesta. (sursa: Newsweek, unde puteți vedea și video-ul ce conține această declarație)

Reamintim totodată, că în contextul protestelor desfășurate în Rusia, în septembrie 2022, contra mobilizării parțiale anunțate de Putin, televiziunea de stat rusă s-a folosit de clipurile realizatorului Fox News, Tucker Carlson, pentru a promova războiul Kremlinului împotriva Ucrainei.

Clipurile în care Carlson a criticat vehement SUA pentru sprijinul continuu acordat Kyivului au fost difuzate intens în Rusia după momentul în care dictatorul de la Kremlin a anunțat escaladarea războiului contra Ucrainei prin demararea mobilizării parțiale, arăta la acea vreme fondatoarea Russian Media Monitor, Julia Davis.

Posturile TV din Rusia au difuzat în mod sistematic clipuri din emisiunea lui Carlson, în încercarea de a spori sprijinul pentru războiul dus contra Ucrainei.

Davis a distribuit sâmbătă pe Twitter un video de la televiziunea de stat rusă în care moderatorii au redat un clip dublat cu Tucker Carlson din emisiunea pe care acesta o realizează la Fox News. (puteți vedea video-ul AICI)

Filmarea îl arată pe Carlson spunând "la mulți ani" conflictului care dura, în respectivul moment, de peste șapte luni, acesta adăugând că este imposibil ca Ucraina să poată câștiga un război împotriva Rusiei. Carlson a insinuat prin această afirmație că sprijinirea Ucrainei nu va duce decât la prelungirea unui război care oricum va fi câștigat de Rusia.

Carlson a mai precizat: "A fost imediat extrem de clar că dacă Ucraina dorește să rămână o țară suverană – și bineînțeles, noi toți ne dorim asta – Ucraina va trebui să ajungă la un fel de înțelegere negociată cu Rusia".

Realizatorul Fox News a remarcat apoi modul în care războiul a afectat economiile occidentale și a susținut că singura persoană care va beneficia financiar de pe urma războiului va fi Putin.

Făcând referire la un articol din revista Foreign Affairs, Carlson a susținut apoi că administrația Joe Biden a pus pe butuci un presupus acord de pace între Ucraina și Rusia, în speranța de a realiza o schimbare de regim la Moscova.

Carlson a spus: "Consilierii lui Biden au vrut un război de schimbare totală a regimului în Rusia, aparent pentru a răzbuna alegerea lui Donald Trump, în legătură cu care ei cred că Putin a fost responsabil".

Anterior, realizatorul Fox News a fost luat în râs pentru afirmațiile sale conform cărora Putin nu pierde, de fapt, războiul din Ucraina, ci îl câștigă.

La câteva zile după ce Carlson făcuse acea afirmație, Ucraina reușise să forțeze trupele ruse să se retragă din punctele strategice majore din Harkiv. Astfel, mulți l-au descris ironic pe Carlson pe social media ca fiind "un expert în război". (sursa: Newsweek)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.