Tabloul groazei. Jurnalista ucraineană Anna Gin relatează momentele terifiante trăite în Harkiv în urma ultimului atac rusesc: "Nu există locuri sigure. Sentimentul molipsitor al fatalității a revenit"


Tabloul groazei. Jurnalista ucraineană Anna Gin relatează momentele terifiante trăite în Harkiv în urma ultimului atac rusesc: "Nu există locuri sigure. Sentimentul molipsitor al fatalității a revenit"

Duminică, 29 ianuarie, o rachetă rusească a lovit o clădire rezidențială din orașul Harkiv, ucigând o femeie și rănind cel puțin alte trei persoane. Jurnalista ucraineană Anna Gin, rezidentă în orașul Harkiv, creionează, într-o postare pe Facebook, tabloul înfiorător determinat de noul atac rusesc, "sentimentul molipsitor al fatalității revenind", fiecare localnic conștientizând din nou că nu se află nicăieri în siguranță. 

"Harkiv, ora 23:00. Centrul orașului e liniștit. Apoi urmează o rachetă rusească. 

O clădire rezidențială de patru etaje devine de trei etaje în treizeci de secunde.

Este un incendiu pe acoperiș, oameni în pijamale ies în fugă, sunt ambulanțe cu sirene care trec prin oraș. Îi poți simți chiar și di cartierele care se află la câțiva km de acest loc.

Canalele Telegram au fost cuprinse de o avalanșă de comentarii, iar aplicațiile messenger de întrebări.

- Ce mai faci ?

- Este departe de tine?

- Există victime?

Sunt victime. Trei persoane sunt rănite, o femeie a murit.

Sunt autorități ale orașului și jurnaliști care se adună la locul exploziei.

'A fost atât de puternică explozia încât am fost aruncată de suflu din dormitor până în bucătărie', relatează o bunică pentru presă. 

În acel cartier fusese întotdeauna liniște. 

Există acum un reportaj pe canalele de stat, unde Synyehubov (șeful Administrației Regionale Civil-Militare Harkiv) raportează: 'În 20 de secunde după ce a pornit sirena, a avut loc o explozie, a fost lovită direct o clădire rezidențială'.

Jurnalistul îl ascultă, spunând cu o voce tulburătoare după reportaj către audiență: 'Nu ignora alerta de raid aerian! Te rog, mergi într-un loc sigur!'.

Îl aud spunând 'nu repeta greșelile acestor oameni'. Mă înfurii. Acesta este Harkiv, domnule jurnalist! Se pare că nu ai auzit informația-cheie - 20 de secunde! Nu există astfel de locuri sigure!

Sentimentul 'molipsitor' al fatalității a revenit - ar putea fi casa ta cea lovită, în orice moment.

La mesajele personale le răspund scurt: 'Astăzi a fost o lovitură de rachetă'.

Fiica mea tocmai a sunat.

- Mamă, aceasta este casa prietenei mele Polina.

Polina este în siguranță, în Europa.

Seara, această fată era 'refugiată', noaptea a devenit 'homeless'. Ce pot să spun, mulțumesc lui Dumnezeu că nu a devenit orfană", a relatat aceasta pe Facebook. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.