EXCLUSIV: Senatoarea Diana Șoșoacă și-a trimis fosta consilieră pe post de avocată pentru agentul FSB Iurie Roșca. Vor cere în instanță ridicarea interdicției dispuse lui Roșca de a intra pe teritoriul României. Iulia Medeleanu, Alexandru Arseni și ”oaspeții de la Iași” / Dezvăluirile Podul.ro


EXCLUSIV: Senatoarea Diana Șoșoacă și-a trimis fosta consilieră pe post de avocată pentru agentul FSB Iurie Roșca. Vor cere în instanță ridicarea interdicției dispuse lui Roșca de a intra pe teritoriul României. Iulia Medeleanu, Alexandru Arseni și ”oaspeții de la Iași” / Dezvăluirile Podul.ro

Zilele acestea, senatoarea Diana Șoșoacă și-a trimis la Chișinău fosta consilieră de la Senat – am numit-o pe ieșeanca Iulia Medeleanu, la rându-i avocată – pentru a se implica activ într-o operațiune clocită în laboratoarele serviciilor secrete rusești. Mai exact, potrivit surselor bine informate ale Podul.ro, Medeleanu a avut o serie de întâlniri cu agentul FSB-ist Iurie Roșca, coordonatorul Sputnik.md, pe care îl va reprezenta în instanță, împotriva statului român, la solicitarea explicită a Dianei Șoșoacă, într-o acțiune prin care se va cere retragerea interdicției dispuse lui Roșca de a intra pe teritoriul României. Amintesc că șefului Sputnik.md i s-a interzis, pe o perioadă nedeterminată, accesul pe teritoriul României (detalii AICI). 

Obiectivul 

Desigur, mascarada pregătită pentru instanță (oriunde va fi făcută) nu va avea nici cea mai mică urmare din punct de vedere juridic, însă nu acesta este obiectivul operațiunii, întrucât, în principal, mascarada vizează deformarea unor percepții. Scopul este acela de a provoca scandal public și de a facilita percepția că agentul FSB-ist Iurie Roșca s-ar bucura de susținere în România, și nu oriunde, ci chiar în Senatul de la București, de unde iată că pornește acest demers mizerabil (via Diana Șoșoacă și Iulia Medeleanu). Asta și pentru că, mi-a explicat una dintre surse, ”în ultimii ani, mulți dintre agenții Rusiei care vin la Chișinău vin, în special, prin București sau Iași, au cetățenii românești și sunt legendați ca ‹patrioți›, deși ei servesc doar Moscovei”.

Întâlniri Șoșoacă-Roșca la Chișinău. Vara lui 2022

Potrivit surselor Podul.ro, primele aspecte ce țin de pregătirea acestei acțiuni subversive au fost stabilite de Iurie Roșca și de Șoșoacă, în luna august a anului trecut, când senatoarea a aterizat la Chișinău. Cu prilejul acelei descinderi, Șoșoacă s-a întâlnit în repetate rânduri cu agentul FSB (oare cu câți alții s-o mai fi întâlnit?). Plănuia să ajungă și la Orhei, unde avea programate o serie de întrevederi cu personaje din siajul infractorului rusofil Ilan Șor (actualmente, condamnat fugar și regizor de așa-zise ”proteste”, la comanda FSB-GRU), însă, conform informațiilor noastre, nu s-a mai deplasat până acolo – probabil că întâlnirile cu Roșca i-au fost arhisuficiente.

Deturnarea putinistă a unui eveniment dedicat istoriei României     

Marți, când românii de pe ambele maluri ale Prutului au comemorat Unirea Principatelor, avocata Iulia Medeleanu și-a făcut timp, între întrevederile cu Iurie Roșca, și pentru o acțiune prin care s-a urmărit deturnarea unui eveniment pro-românesc organizat în acest context festiv. Iată faptele. 

Recent, România a finanțat în integralitate o serie de renovări ale unor spații din incinta Universității de stat a R.Moldova. Printre acestea se numără și o sală festivă de mari dimensiuni, care acum a fost inaugurată și deschisă publicului sub titulatura ”Sala Regina Maria”. Lucru cât se poate de lăudabil. Repet: totul s-a făcut cu bani românești. Punctez că România finanțează în mod constant Universitatea de stat, altminteri o instituție care s-a dovedit, de-a lungul deceniilor, un veritabil bastion al românismului. 

Cu ocazia comemorării Unirii Principatelor Române, Universitatea de stat a găzduit un eveniment organizat de Asociația Istoricilor din Republica Moldova ”Alexandru Moșanu” – la rându-i o instituție fanion a românismului în spațiul dintre Prut și Nistru. Inițial, în prezidiul alcătuit din patru persoane, printre care și istoricul Anatol Petrencu, președintele Asociației, s-a aflat și Igor Șarov, rectorul Universității (ex-ministru al Educației). La începutul evenimentului, Șarov s-a ridicat și a anunțat că are o urgență și că trebuie să plece degrabă, chemându-l să se așeze în prezidiu, îl locul său, pe juristul și fostul deputat Alexandru Arseni, care, potrivit surselor Podul.ro, în urmă cu cîteva zile îl telefonase pe Petrencu și se autoinvitase la eveniment. 

În a doua parte a festivității, după mai multe discursuri ale participanților și diverse momente muzicale, acest Alexandru Arseni (despre care vă voi oferi detalii la momentul potrivit) a anunțat că în sală se află ”niște oaspeți de la Iași” care vor să ia cuvântul în fața asistenței. Prima căreia i-a oferit microfonul a fost avocata Iulia Medeleanu – adică avocata FSB-istului Iurie Roșca, apărută acolo neinvitată. Imediat după ce a pus mâna pe microfon, aceasta s-a dedat la cea mai purulentă propagandă putinistă, insistând că Uniunea Europeană ar fi ”o groapă de gunoi” și o ”închisoare”, totodată apreciind că se va alege praful și pulberea de R.Moldova dacă va urma calea integrării europene. Când Anatol Petrencu i-a oprit delirul, atrăgându-i atenția că organizatorii evenimentului au vederi pro-europene și pro-unioniste, avocata lui Iurie Roșca s-a apucat să-i contrazică pe cei din prezidiu, ca o țață, perturbând întregul eveniment. 

Imediat după acest episod, același Alexandru Arseni (care, repet, s-a autoinvitat la lucrările festive și a introdus-o pe avocata lui Roșca drept ”oaspete de la Iași”, dându-i cuvântul și lăsând-o să debiteze tot ce voia) i-a întins microfonul altui ”oaspete de la Iași”, venit împreună cu Iulia Medeleanu, care, fără pic de rușine, s-a urcat la prezidiu și a început să repete papagalicește aceleași narațiuni anti-UE, militând pentru ”înțelegere” și ”pace” cu Rusia. Spre cinstea sa, tot profesorul Anatol Petrencu a fost cel care a oprit și acest ”discurs”, vizibil surprins de toate cele care se întâmplau. 

Profitând de confuzia generală, Alexandru Arseni a mai anunțat un – citez întocmai – ”oaspete rar”, și s-a grăbit să-i întindă microfonul. De data aceasta, vorbitorul a fost un bărbat care s-a adresat publicului în limba italiană, dar ale cărui mesaje erau traduse în gura mare de o femeie ce l-a urmat în fața asistenței, fiind prezentată drept ”translatoarea”. Folosind același punctaj ca Iulia Medeleanu & ”oaspeții de la Iași”, italianul parașutat la Chișinău a insistat că Uniunea Europeană este ”o groapă de gunoi”, ”un loc unde nu există libertate și fericire”. De asemenea, a lansat un apel către basarabeni ca nu care cumva să accepte o apropiere de UE sau NATO, fiindcă asta ar reprezenta ”distrugerea” R.Moldova. Petrencu a oprit pentru a treia oară microfonul, însă evenimentul s-a finalizat în această notă confuză. Scenele mi-au amintit de Demonii lui Dostoievski. 

Și ar mai fi o întrebare: oare de ce rectorul Igor Șarov l-a invitat chiar pe Alexandru Arseni în prezidiu, în locul său, când în sală erau istorici respectabili și unioniști autentici? Altminteri, tot ce a urmat a fost un șir de coincidențe bizare?

Cine este Alexandru Arseni  

În urmă cu două-trei luni, mi-a sărit în ochi un articol din presa de la Chișinău. Autorul solicita, în termeni de-a dreptul caraghioși, alcătuirea unei ”confederații” între R.Moldova și România – adică, niște comisii și foruri (o nouă birocrație) care, vezi Doamne, să ducă la o mai bună cooperare a celor două state. Cum adică să facem o ”confederație” în cadrul aceleași națiuni?! – m-a fulgerat, și am reținut numele semnatarului. Era vorba despre domnul Alexandru Arseni (foto jos). 

Ulterior, l-am documentat, fără să bănuiesc că informațiile îmi vor prinde bine atât de curând. Potrivit surselor Podul.ro, la începutul anilor ‘90, când a fost deputat în Primul Parlament, Alexandru Arseni era un anti-român desăvârșit care nici nu voia să audă de Unire și de limba română

În 1990, 67 de aleși români din Primul Parlament au inițiat, la Iași – împreună cu parlamentari de la București – așa-numitul ”Consiliu Național al Unirii”. Titulatura aceasta nu a fost instituționalizată în structurile statului – a fost vorba doar despre un cadru simbolic în care niște politicieni cu vederi unioniste de pe ambele maluri ale Prutului și-au asumat o serie de acțiuni, din păcate mai nimic nefiind dus la final, dar asta, în principal, i se datorează binomului letal Rusia-regimul Iliescu. De notat că Alexandru Arseni nu doar că a refuzat să ia parte la inițierea Consiliului Național al Unirii, dar a mai și criticat din răsputeri demersul.  

Aflu cu stupoare că, de aproape doi ani, Alexandru Arseni – care acum pozează în mare ”pro-european” și ”pro-român” – a devenit președintele… Consiliului Național al Unirii! Această titulatură a fost înregistrată la Agenția Servicii Publice, ca ONG, în urmă cu aproximativ 3 ani, de Gheorghe Viță, unul dintre principalii colaboratori ai lui Arseni. Împotriva lui Viță există acuzații publice potrivit cărora ar fi primit bani în schimbul promisiunii că va aranja acordarea de cetățenii românești în termen de 6 luni. 

Până la transformarea în ONG, titulatura ”Consiliul Național al Unirii” a fost folosită din plin de Vitalia Pavlicenco (personaj aflat în strânse legături cu serviciile secrete din stânga Prutului), în perioada 2009-2019, ulterior aceasta fiind preluată de tandemul Vițu-Arseni. De notat și că, atunci când s-a autoinvitat la evenimentul organizat de Asociația Istoricilor din Republica Moldova ”Alexandru Moșanu” în incinta Universității de stat, Alexandru Arseni a făcut-o din partea ONG-ului pe care-l conduce – așa-zisul ”Consiliu Național al Unirii”. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.