Scandal de CORUPȚIE la cel mai înalt nivel în Ucraina. Motivele pentru care Zelensky l-a demisionat pe controversatul Kyrylo Timoșenko. Cum a fost deturnat un transport de ajutoare umanitare, produsele ajungând să fie vândute într-un lanț de magazine în timp ce ucrainenii din zonele afectate nu au hrană, apă și medicamente / Anna Neplii


Scandal de CORUPȚIE la cel mai înalt nivel în Ucraina. Motivele pentru care Zelensky l-a demisionat pe controversatul Kyrylo Timoșenko. Cum a fost deturnat un transport de ajutoare umanitare, produsele ajungând să fie vândute într-un lanț de magazine în timp ce ucrainenii din zonele afectate nu au hrană, apă și medicamente / Anna Neplii

La 23 ianuarie 2023, șeful adjunct al Oficiului Președintelui Ucrainei – l-am numit pe Kyrylo Timoșenko – a scris o scrisoare prin care își anunța demisia din această poziție. Simultan, pe site-ul președintelui Volodimir Zelensky a fost publicat decretul privind demiterea lui Timoșenko. Cât de voluntară a fost această demisie, puteți trage concluziile din cele ce urmează.

Cine este Kyrylo Timoșenko 

A fost coordonator al Programului de Dezvoltare a Infrastructurii Mari de Construcții din Ucraina. S-a numărat printre cele mai importante persoane din echipa de campanie electorală a lui Zelensky, care, după ce a câștigat alegerile prezidențiale, l-a numit pe Kyrylo Timoșenko, la 21 mai 2019, în poziția de șef adjunct al Oficiului Președintelui Ucrainei. 

Până la acel moment, în timpul campaniei prezidențiale a lui Zelensky, Timoșenko s-a ocupat de relația cu media, de mesajele destinate presei. De altfel, el a fost creatorul videoclipului în care Zelensky l-a provocat la dezbatere publică pe rivalul său, Petro Poroșenko. Timoșenko avea să fie și membru al comitetului de organizare a ceremoniei de inaugurare a președinției lui Zelensky.  

În cadrul Oficiului Președintelui, Kyrylo Timoșenko a fost responsabil, în primul rând, cu probleme ce țin de serviciile secrete, de poliția informațională. De asemenea, tot în responsabilitatea sa cădea supravegherea protocolului șefului statului și a sectorului IT. Începând cu 2020, Timoșenko a fost numit responsabil și pentru politica regională. După începutul invaziei rusești la scară largă, el a coordonat lucrările de reconstituire a infrastructurii și a locuințelor din teritoriile eliberate.

(Kyrylo Timoșenko)

De ce a fost concediat Timoșenko? Posibilele motive  

Trebuie precizat că Timoșenko a fost criticat în repetate rânduri pentru politica sa populistă regională, întrucât activitățile lui au fost echivalente cu autopromovarea. 

De-a lungul invaziei rusești, Kyrylo Timoșenko a fost protagonistul mai multor scandaluri de corupție. În septembrie 2022, Yevhen Shevchenko – agent independent al Biroului Național Anticorupție al Ucrainei – a prezentat informații clare privind amploare deturnării ajutorului umanitar – deși inițial trimis către Zaporizhzhia, ajutorul a fost deturnat pe drum, ulterior produsele fiind vândute prin ”ATB” și ”Silpo” (rețele comerciale de magazine). Valoarea toată a acestei delapidări se ridică la o sumă de 322 milioane de grivne. 

Yevhen Shevchenko a explicat, cu date și argumente, că în acest caz au fost implicați oameni care lucrează la Oficiul Președintelui, șeful consiliului orașului Zaporizhzhia și decidenți din administrația militară. Timoșenko a negat categoric orice implicare în această delapidare de proporții.   

Dar cel mai mare scandal a răbufnit în octombrie 2022. Mă refer la cazul autoturismului Chevrolet Tahoe, care a fost donat de compania General Motors pentru misiuni umanitare în zonele de război. E o certitudine că Timoșenko folosea această mașină în scopuri personale. Abia când presa a dezvăluit situația, șeful adjunct al Biroului Președintelui a returnat mașina pentru a fi folosită în zonele de front. Singurul lucru pe care Timoșenko l-a putut spune în apărarea sa a fost că folosise mașina ”în scopuri oficiale”.   

Din decembrie 2022, Timoșenko e vizat de o anchetă a Agenției Naționale pentru Prevenirea Corupției, după ce a fost văzut de mai multe ori, pe parcursul verii, la volanul unui autoturism Porsche Taycan fabricat în 2021, a cărui valoare e de aproximativ 100.000 de dolari. Agenția nu a făcut încă publice rezultatele anchetei. 

În plus, evitând să-i blocheze în spațiul informațional ucrainean, Timoșenko a ales să ofere ”o șansă de schimbare” pentru așa-zișii ”jurnaliști” TV ai lui Medvedchuk, deși ucrainenii semnaseră în număr masiv o petiție prin care cereau suspendarea activității ”jurnalistice” a acestora. Precizez că Viktor Medvedchuk este un politician pro-rus care deținea canale TV ce au răspândit ani în șir narațiunile ”lumii ruse” pe teritoriul Ucrainei, pregătindu-i în mod premeditat pe ucraineni pentru a accepta o ocupație militară rusească. 

Urmările imediate 

Potrivit unor surse citate de ziarul Ukrayinska Pravda, în locul lui Kyrylo Timoșenko, Zelensky îl va numi pe Oleksiy Kuleba – șeful Administrației Militare Regionale a Kievului – în poziția de șef adjunct al Oficiului Președintelui Ucrainei.

Aceeași sursă anunță schimbări semnificative de personal în structuri critice – bunăoară, șefii Curții Administrative Centrale din regiunile Sumy, Dnipropetrovsk, Zaporizhzhia și Herson vor fi nevoiți să se pensioneze. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.