Croația a intrat în Schengen și a adoptat euro. România, nu! Despre eșecul turnătorului Manole ot BNR și al milițienilor lui Iohannis


Croația a intrat în Schengen și a adoptat euro. România, nu! Despre eșecul turnătorului Manole ot BNR și al milițienilor lui Iohannis

Pentru început, o să spun că, da, știu că Croația are „pile” în Austria, deci cancelarul Nehammer n-a îndrăznit să-i blocheze accesul în spațiul Schengen. Croația a făcut parte sute de ani din Imperiul Habsburgic – sub diferitele sale denumiri – iar Viena n-ar îndrăzni să lovească un aliat natural. 

Deci, da, Croația a beneficiat de o anume indulgență din partea Vestului, nu doar acum, ci și-n alte ocazii.

Dar această situație nu scuză eșecul guvernului României. Să ne amintim că Croația a trecut printr-un război devastator la începutul anilor 90, când s-a desprins de Iugoslavia. Războiul a durat aproape cinci ani, circa 14.000 de cetățeni croați – militari și civili – au fost uciși, iar 25% din economie a fost distrusă. În consecință, Croatia a intrat în UE abia în iulie 2014, la peste șase ani după România.

Dar la 1 ianuarie 2022, Croația a depășit România înmlăștinită de regimul Iohannis plus Ciuma Roșie.  

Privind la ceea ce s-a petrecut în ultimii ani și-n ultimele luni, aș spune că, în timp ce Croația dorea să adopte euro și să intre în Schengen, fiindcă aduc prosperitate și stabilitate, cei care conduc România, azi, vor izolare. 

Turnătorul care conduce de 32 de ani Banca Națională a României, Mugur Isărescu, nu vrea ca România să adere la euro, fiindcă și-ar pierde din uriașa putere. Nici un alt stat UE nu are la conducerea propriei bănci naționale un odios turnător al Securității, menținut în funcție de 32 de ani. Pe scurt, Securitatea nu vrea să adoptăm euro. 

Iar milițienii care roiesc în jurul lui Iohannis nu vor ca România să intre în Schengen și să dispară granița de vest. De ce? Fiindcă existența acestei granițe înseamnă un uriaș flux de bani negri, proveniți din trafic de persoane și contrabandă. Bani care ajung la milițienii din fruntea Internelor. Sau la vameși. Un banal exemplu: cum se face că cele 25 de puncte rutiere de trecere a graniței din și spre România nu mai au, de șase ani, instalații moderne de scanare a autocamioanelor? Cu un scaner performant se poate vedea ușor dacă într-un transport de cereale, spre exemplu, sunt ascunse pachete de țigări sau droguri. Dar exact asta „nu se vrea”. 

Chiar și obscurul ministru pesedist de Finanțe, Adrian Câciu, spunea că intrarea României în spațiul Schengen ar aduce un plus de 0,5% la PIB. Acum, după eșec, toți cei responsabili tac. 

De ce am scris despre Croatia? Fiindcă așa putem vedea clar succesul unei guvernări de dreapta – cum are Croația din 2016 – față în față cu regimul corupt, de stânga, patronat de un individ care mânjește onoarea liberalilor. O spun a mia oară: dacă-n PNL mai sunt oameni de onoare, liberali adevărați, nu trebuie să mai stea la îndoială. Iohannis trebuie aruncat la coșul de gunoi al istoriei. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.