Familiile afganilor uciși cer judecarea prințului Harry pentru misiunile din Afganistan


  • ACP
  • Jan 16, 2023 21:04
  • 754
Familiile afganilor uciși cer judecarea prințului Harry pentru misiunile din Afganistan

Mai multe familii afgane au cerut ca prințul Harry să fie adus în fața unui tribunal și judecat după ce a recunoscut în cartea sa, intitulată Spare, că a ucis 25 de persoane când era militar în Afganistan, conform Anadolu Agency.

Harry a dezvăluit că nu i-a considerat oameni, ci "piese de șah care au fost scose de pe tablă" pe cei 25 de afgani pe care i-a ucis când a fost pilot de elicopter Apache în misiunile din Afganistan.

Cei care și-au pierdut rudele în atacurile aeriene din districtul Sangin din provincia Helmand au spus că acei oameni uciși de printul Harry nu au fost nici rebeli, nici teroriști, ci oameni obișnuiți care au fost pe nedrept uciși. Un rezident al districtului Sangin, Hamdullah Alizai, în vârstă de 45 de ani, a declarat că în august 2008 Forțele Aeriene Britanice au efectuat câteva atacuri asupra așezărilor lor, ucigând 27 de persoane, printre care s-au aflat și tatăl său alături de fratele său de 15 ani. 

"Am fost devastați atunci și am avut zile grele. Condamnăm ferm declarațiile Prințului Harry. Cerem că acesta să fie judecat și pedepsit", a subliniat Alizai.  

Un alt rezident din Sangin, Mohammed Alizai, în vârstă de 38 de ani, a relatat că și-a pierdut atunci fratele proaspăt logodit, în vârstă de numai 23 de ani, în atacurile aeriene ale armatei britanice. El și-a amintit că au fost nevoiți să îngroape unele cadavre în alte sate de teama bombardamentelor. Habibul Rahman Noorzai, în vârstă de 38 de ani, al cărui tată, unchi și frate de 20 de ani au fost uciși în atacurile aeriene, a declarat: "Soldații britanici și străini au comis multe atrocități aici. Vrem să fie aduși în fața justiției".

Prințul Harry, duce de Essex, a servit în armata britanică în Afganistan mai întâi pe postul de controlor aerian, înainte în raidurile aeriene din 2007-2008, apoi a pilotat un elicopter de atac între 2012-2013, în timp ce era repartizat la baza militară Camp Bastion din provincia Helmand a țării.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.