EXCLUSIV VIDEO: Criză umanitară de proporții în regiunea Herson. „Oamenii se îmbolnăvesc în masă, în special copiii. Condițiile elementare de viață sunt puse sub semnul întrebării” – dezvăluirile unei voluntare. Urmările războiului rusesc / Anna Neplii


EXCLUSIV VIDEO: Criză umanitară de proporții în regiunea Herson. „Oamenii se îmbolnăvesc în masă, în special copiii. Condițiile elementare de viață sunt puse sub semnul întrebării” – dezvăluirile unei voluntare. Urmările războiului rusesc / Anna Neplii

Ocupația rusească asupra centrului administrativ al regiunii Herson (orașul Herson) s-a întins pe durata a opt luni, până pe 11 noiembrie. Fără îndoială, ce era mai rău pentru locuitori a trecut. Cu toate acestea, suntem departe de a spune că acum este sigur să locuiești în Herson sau în alte orașe eliberate. Armata rusă atacă zi și noapte orașele, traiul e un iad. Din cauza masivelor bombardamente ale rușilor, întreaga regiune Herson întâmpină mari probleme cu electricitatea, alimentarea cu apă și încălzirea. Dincolo de aceste situații, cel mai mult lipsesc alimentele și medicamentele. 



E motivul pentru care numeroși locuitori din sudul Ucrainei s-au angajat în activități de voluntariat, colectând cele necesare supraviețuirii în zonele foarte afectate. O mare problemă rămâne dificultatea de a furniza ajutor umanitar din cauza permanentelor bombardamente rusești. În pofida acestor realități, un grup de voluntari din Odesa face totul pentru a-și ajuta semenii, chiar dacă asta înseamnă să-și riște propriile vieți.  

Încă din primele zile ale războiului declanșat de Rusia, Zlata și mama ei Maryna Denysenko s-au implicat în activitățile diverselor organizații de voluntari. La sfârșitul lunii noiembrie, când au aflat despre criza umanitară din regiunea Herson, și-au concentrat acțiunile în această direcție.  

Inițial, mama a preparat ceaiuri medicinale pentru militarii ucraineni de pe front. Ulterior, Zlata s-a alăturat voluntarilor care se ocupă de regiunea Herson și a început să colecteze medicamente și hrană. Primele ajutoare au fost strânse cu sprijinul prietenilor și al campaniilor de pe Instagram, acestea fiind trimise degrabă Tatianei, una dintre voluntare, care s-a ocupat cu distribuirea lor. În prezent, mama și fiica fac același lucru. Penultimul lot de ajutoare umanitare a însumat aproximativ 150 kg de alimente și medicamente, iar la ultimul transport s-au adăugat dulciuri și cadouri pentru copii, cu prilejul Sărbătorilor de iarnă. 

”Noi transferăm coletele în Herson, iar oamenii vin pentru livrare. Acum nu ne ocupăm doar de centrul administrativ, ci și de alte zone ale regiunii. Uneori ajungem până în apropierea pozițiilor militare de pe linia frontului”, a explicat Zlata, intervievată de Podul.ro.

Pentru a afla nevoile imediate ale oamenilor, voluntarii folosesc un chat Telegram făcut special pentru locuitorii din Herson. În prezent, cele mai căutate produse sunt alimentele pentru copii, conservele, hrișca, pastele făinoase și orice alte produse neperisabile pentru o lungă perioadă de timp. La fel de necesare sunt articolele de igienă și scutecele pentru copii. 

„Oamenii se îmbolnăvesc în masă din cauza lipsei de încălzire, din cauza lipsei energiei electrice și din pricina multor altor lipsuri – toate astea pun sub semnul întrebării condițiile elementare de viață. Copiii se îmbolnăvesc cel mai des – pe lângă răceli e vorba și de diverse infecții ce necesită medicamentație adecvată și o dietă strictă. În regiunea Herson sunt mulți diabetici, aprovizionarea cu insulină e crucială. Cele mai mari probleme le întâmpină bolnavii de cancer – au nevoie de medicamente speciale și scumpe. Un pachet cu astfel de medicamente costă aproximativ 4000 de grivne (peste 100 dolari – n. red.)”, a punctat Zlata.  

În prezent, alături de Zlata și mama ei, echipa de voluntari din Odesa continuă să colecteze ajutoare umanitare pentru locuitorii din orașele eliberate ale regiunii Herson, în ciuda bombardamentelor rusești și a tuturor celorlalte obstacole generate de războiul Rusiei. Nu de puține ori, ajutoarele lor ajung și la militarii ucraineni din prima linie. 

Vă rugăm să vă alăturați campaniei umanitare de strângere de fonduri pentru achiziționarea de medicamente, hrană și alte lucruri necesare pentru locuitorii din regiunea Herson:

PayPal [email protected]

(Fotografiile prezentate în acest articol ne-au fost trimise de voluntarii din regiunea Herson)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.