Patru slugi ale lui Putin din Parlamentul ucrainean și-au pierdut cetățenia” Zelenski: ”Slujesc ucigașii!”


Patru slugi ale lui Putin din Parlamentul ucrainean și-au pierdut cetățenia” Zelenski: ”Slujesc ucigașii!”

Președintele Ucrainei Vladimir Zelenski i-a lăsat fără cetățenie pe patru deputați ai radei ucrainene. Este vorba despre Victor Medvedciuk, Taras Kozak, Andrei Derkach și Renat Kuzmin. Liderul de la Kiev le-a reziliat cetățenia pentru că aceștia „slujesc nu poporul Ucrainei, ci ucigașii”, a anunțat Ukrainskaia Pravda.

„În baza materialelor pregătite de Serviciul de Securitate al Ucrainei și Serviciul de stat pentru migrație și în conformitate cu Constituția statului nostru, am decis să reziliez cetățenia a patru persoane: Victor Medvedciuk, Taras Kozak, Andrei Derkach și Renat Kuzmin. Dacă aleșii poporului au ales să slujească nu oamenii, ci ucigașii care au venit în Ucraina, atunci acțiunile noastre vor fi potrivite”, a declarat Vladimir Zelenski.

Potrivit sursei citate, liderul de la Kremlin îi va lipsi și de mandatul de deputați.

Kozak este deputat popular al Platformei Opoziției pentru Viață, care a fugit în Rusia chiar înainte de începerea războiului, pentru că i s-a deschis un dosar penal în Ucraina din cauza trădării. El este implicat în schema de aprovizionare cu cărbune din teritoriile ocupate temporar din Donbass.

Medvedciuk este și el reprezentant al Platformei Opoziției pentru Viață, care, după declanșarea unei invazii pe scară largă și înfrângerea rușilor din regiunea Kiev, a încercat să părăsească țara, dar a fost reținut de oamenii legii ucraineni.

În 2020, Medvedciuk, prin Kozak, a transmis Rusiei informații despre locația unei unități ascunse a Forțelor Armate ale Ucrainei.

Nașul președintelui rus Vladimir Putin a fost schimbat cu 200 de prizonieri ucraineni. Este de remarcat faptul că în timpul mandatului lui Petru Poroșenko, Medvedciuk însuși s-a ocupat de problema schimburilor cu ocupanții.

După schimb, acesta a fost observat în Crimeea ocupată împreună cu soția sa, care a fugit în Rusia în ajunul invaziei.

Potrivit Serviciul de Securitate al Ucrainei, ex-deputatul Derkach, a condus rețeaua de informații a Statului Major al Federației Ruse din Ucraina, care trebuia să ajute inamicul să cucerească țara. Acum el este căutat.

Statele Unite consideră că Derkach a fost un agent rus activ de mai bine de 10 ani și i-au fost impuse sancțiuni încă din 2020.

Kuzmin este deputat popular al Platformei Opoziției pentru Viață, care a fost suspectat de trădare din cauza publicării materialelor de propagandă în mass-media. Anterior, el a fost suspectat că a spălat bunuri obținute ilegal.

Acesta și-a obținut mandatul de deputat în 2029, în Rada Supremă a Ucrainei, după un proces de judecată. Acum Kuzmin este și el căutat.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.