La ce se așteaptă Germania din partea serviciilor de informații ruse pentru perioada următoare


  • ACP
  • Jan 2, 2023 20:01
  • 846
La ce se așteaptă Germania din partea serviciilor de informații ruse pentru perioada următoare

Șeful Oficiului Federal pentru Protecția Constituției din Germania, Thomas Haldenwang, a declarat luni pentru agenția de presă germană DPA că se așteaptă că serviciile de informații ruse își vor crește activitatea pe teritoriul german în 2023. 

De asemenea, oficialul german a mai spus că agențiile de informații germane consideră că va urma inclusiv o creștere masivă a numărului atacurilor cibernetice rusești și a așa-numitelor operațiuni de influență, care includ campaniile de dezinformare și alte metode care vizează influențarea opiniei publice, rezultatul alegerilor sau deciziile politice din Germania.  

"Interesul Rusiei pentru informațiile de aici, din Germania, nu este doar neîntrerupt, ci crește și pe măsură ce efectele războiului continuă", a avertizat Haldenwag pentru agenția DPA. 

"Cazul actual arată și cât de real este pericolul spionajului rusesc", a mai spus Haldenwang, făcând referire la cazul unui agent dublu care a fost arestat înainte Crăciun pentru că era suspectat că a lucrat pentru ruși în timp ce era angajat al serviciului extern de informații BND.

Haldenwang a mai spus că se așteaptă ca Moscova să încerce să compenseze expulzarea a 40 de oficiali ruși, membri ai Ambasadei Rusiei la Berlin, considerați persona non grata de Germania după începutul invaziei ruse la scară largă asupra Ucrainei, când multe state europene i-au expulzat pe cei suspectați că ar lucra pentru serviciile de informații ruse.  

"Depunem eforturi mari pentru a împiedica alte persoane care ar putea fi legate de serviciile rusești să vină aici în Germania", a explicat oficialul german cu privire la o parte din măsurile luate de Berlin, adăugând că Guvernul german a înăsprit regulile privind vizele, dar chiar în condițiile acestea se așteptă ca multe "cârtițe" să fie activate, pentru a lua locul agenților expulzați. În același timp, în România nu sunt descoperiți agenți rusi, iar serviciile de informații nu anunță nicio evoluție a spionajului rus la noi. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.