Țeapă pentru Putin! Ucraina își trece sistemul bancar pe baterii!


Țeapă pentru Putin! Ucraina își trece sistemul bancar pe baterii!

Eforturile dictatorului rus Vladimir Putin de a pune la pământ economia și viața publică ucraineană, prin distrugerea rețelelor de alimentare cu energie electrică, se lovesc atât de rezistența acerbă a populației cât și de igeniozitatea instituțiilor și a actorilor din mediul social. Banca Națională și băncile importante din punct de vedere sistemic în Ucraina au creat o rețea comună POWER BANKING de o mie de sucursale, care va funcționa în cazul întreruperilor de curent pe termen lung. Acest lucru este menționat într-un mesaj postat pe site-ul web al autorității naționale ucrainene de reglementare.

„Băncile apără frontul financiar și sarcina lor este de a asigura continuitatea furnizării serviciilor bancare. Rețeaua bancară comună este un proiect unic și un exemplu de consolidare și parteneriat al băncilor ucrainene. La urma urmei, toate au convenit să aleagă nu concurența, ci coordonarea zilnică și schimbul de experiență, astfel încât să putem face față împreună, în mod eficient, provocărilor de război”, a anunțat și președintele Băncii Naținale a Ucrainei, Andriy Pishnyi.

POWER BANKING este o rețea comună de sucursale bancare din întreaga Ucraină, care va lucra și va oferi servicii bancare clienților chiar și într-o situație critică în timpul unei pene majore de curent. Aceste sucursale sunt dotate cu surse alternative de energie și canale de comunicare de rezervă, au colectare de numerar îmbunătățită și personal suplimentar.

Astăzi, rețeaua POWER BANKING reunește toate cele 14 bănci cu importanță sistemică din Ucraina, ale căror sucursale au devenit baza acestei rețele, și implică alți participanți ai pieței bancare. În prezent, peste 1.000 de sucursale din toate regiunile țării sunt echipate suplimentar pentru a lucra în timpul unei întreruperi de curent (aproximativ 80% dintre ele sunt sucursale ale băncilor cu importanță sistemică).

Pe perioada întreruperilor de furnizare a energiei electrice, o anumită listă de servicii bancare urgente va fi disponibilă tuturor clienților din sucursale și anume:

- primirea de numerar (la bancomate sau la casierie);

- plăți, transfer de bani (la casă sau la terminale de autoservire);

- schimb valutar (dacă sunt disponibile numerar la casierie);

- consultarea managerilor pe probleme financiare.

În plus, POWER BANKING a introdus roamingul național ATM pentru a le oferi ucrainenilor posibilitatea de a retrage o sumă sporită de numerar de la un bancomat al oricărei bănci din rețea, suficientă pentru a satisface nevoile curente și pentru a constitui o anumită rezervă.

Harta sucursalelor din rețea este actualizată în mod regulat pe un site separat al Băncii Naționale, unde se pot găsi informații mai detaliate despre rețea, o listă a sucursalelor acesteia, roaming bancomate, sfaturi și răspunsuri la întrebările frecvente.

Care este, în prezent, sitauțai alimentării cu energie electrică în Ucraina

În toamna lui 2022, Rusia a început să bombardeze în mod regulat infrastructura energetică a Ucrainei. În decembrie, s-a raportat că jumătate din sistemul energetic al Ucrainei a fost dezactivat din cauza bombardamentelor rusești, iar după bombardamentul din 16 decembrie, a fost introdusă starea de urgență în sectorul energetic.

Pe 23 noiembrie, când Rusia a efectuat cel mai recent atac masiv cu rachete asupra infrastructurii energetice a Ucrainei, au fost introduse întreruperi de urgență în toată țara. Din cauza bombardamentelor, ucrainenii s-au trezit nu numai fără electricitate, ci și fără alimentare cu apă și comunicare. Pe 5 decembrie, Rusia a lansat din nou rachete în infrastructura critică din Ucraina. Rușii au lansat peste 70 de rachete, armata ucraineană a doborât peste 60. 

Pe 16 decembrie, Federația Rusă a lansat din nou 76 de rachete asupra Ucrainei, apărarea antiaeriană anihilâmnd 60. Într-o serie de regiuni, au fost introduse întreruperi de urgență. În trei zile, pe 19 decembrie, Rusia a efectuat un nou atac cu drone, trimițând peste 30 de drone de fabricație iraniană peste Ucraina.

Organizațiile internaționale și guvernele naționale trimit, în prezent, Ucrainei, tot mai multe generatoare pentru restabilirea alimentării cu energie electrice. Pe 13 decembrie a avut loc la Paris primul energetic „Ramstein”, unde, printre altele, a fost aprobat 1 miliard de dolari pentru ca Ucraina să treacă peste iarnă.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.