Rusia lui Putin și armata ei de strânsură, fără coloană vertebrală, care moare încet, în Ucraina


Rusia lui Putin și armata ei de strânsură, fără coloană vertebrală, care moare încet, în Ucraina

În orice operațiune militară de amploare, dincolo de pierderea comandanților de top, care produce mai degrabă rezonanță mediatică decât disfuncționalitate la nivel de trupă și de comportament în teatrul de acțiuni, ceea ce influențează cu adevărat, la nivel negativ, dinamica forțelor terestre pe frontul de luptă, este criza de ofițeri operativi de rangul al doilea, adevărata ”coloană vertebrală” a armatei, lideri tactici în operațiunile de luptă la scară largă, implicați efectiv și zi de zi în desfășurarea ostilităților. 

În Vietnam, spre exemplu, unul din opt militari americani uciși în acțiune (UIA) avea grad de ofițer – marea majoritate fiind sublocotenenți, locotenenți și căpitani – care conducea plutoane și companii.

În prezent, în războiul din Ucraina, cercetătorii open-source de la Killed in Ukraine au confirmat faptul că forțele rusești de ocupație au pierdut nu mai puțin de 800 de locotenenți și căpitani uciși de apărarea ucraineană. Dacă la aceștia am adăuga și numărul ofițerilor răniți în acțiune (RIA), este probabil ca, în acest moment, peste jumătate din numărul total al comandanților ruși de companii din Ucraina să fie scoși din luptă, uciși sau răniți. 
Astfel, Rusia poate rămâne azi fără rachete, pentru că mâine aceste dispozitive pot fi cumpărate și fabricate. Ceea ce, însă, nu își permite Rusia să cumpere sau să fabrice de pe o zi pe alta sunt efectivele de lideri tactici, capabile să gestioneze la sol o armată eterogenă, de strânsură, demotivată și chiar înspăimântată. 

De ce contează asta? În primul rând pentru că liderii tactici sunt esențiali pentru a executa manevre armate combinate, iar comandanții de companie conduc lupta prin sincronizarea mișcării forțelor din teren cu atacurile aeriene sau cele de artilerie.. Un comandant de companie este, de asemenea, ofițerul de cel mai înalt nivel care cunoaște fiecare soldat din unitatea sa și poate influența executarea unei misiuni prin simpla sa prezență. Acest lucru contează pentru armata rusă, în mod tradițional, iar în prezent cântărește cu atât mai mult cu cât motivația și determinarea de a lupta a soldaților ruși s-au deteriorat în timp.

Comandantul companiei înțelege, de asemenea, rolul pe care operațiunile tactice îl au în planul mai amplu de luptă, cel creionat la nivel de batalion și brigadă. Un ofițer capabil la nivel de trupă, și nu doar la nivel de Cartier General sau Comandament, reprezintă produsul unei îndelungate investiții în educație, formare și conferire de experiență, toate extrem de necesare pentru ca despre armata lui Putin să se poată spune că este pregătită și condusă eficient și la nivel de tranșeu, nu doar la capitolul Propagandă. Absența unei conduceri tactice competente duce, așa cum se vede și din studiul războiului de ocupație din Ucraina, la pierderi mai mari și la o luptă secvențială, deoarece diversele structuri ale armatei ruse nu reușesc sub nicio formă să se integreze și să colaboreze. 

În al doilea rând, mobilizarea rusă a încă 300.000 de soldați necesită instruirea oamenilor asupra modului în care ei trebuie să acționeze ca soldați în cadrul plutoanelor și companiilor. Prin urmare, mobilizarea a crescut cererea de ofițeri experimentați de infanterie, recunoaștere, artilerie și geniu și, în condițiile în care acești ofițeri lipsesc, trupele mobilizate nu vor putea forma niciodată unități capabile de misiune, ci doar pot furniza carne de tun pentru completarea formațiunilor de luptă decimate de ucraineni. Iar pe măsură ce aceste trupe neexperimentate și neantrenate umplu găurile apărute în unitățile cu experiență, aceste formațiuni își diluează de cele mai multe ori eficiența și disciplina, excepție făcând doar cazurile în care liderii tactici competenți le pot antrena, ceea ce este deja problematic, cum spuneam, avându-se în vedere numărul uriaș de ofițeri de trupă scoși din luptă de ucraineni. 

La aproape 50 de ani de la încheierea conflictului din Vietnam, conflictul în cadrul căruia a devenit evident faptul că liderii de pluton și comandanții de companie sunt ”oamenii cheie” ai războiului terestru modern, războiul din Ucraina se apropie de împlinirea a 10 luni de operațiuni pe scară largă, iar Rusia rămâne, de la o zi la alta, fără tot mai mulți din acești ”oameni cheie”. 
Pentru Putin va fi imposibil să remonteze pierderile la nivel de comandă în teren în primele luni ale anului care urmează, pentru că, în Rusia, de ani de zile, școlilor de cadre militare le-au luat fața fabricile de armament. Iar consecințele de văd abia în momentul de față, când muniția nu mai este singurul lucru atins de o rată înfricoșătoare de utilizare în conflicte de mare intensitate...

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.