VIDEO Rareș Bogdan a pledat în plenul PE pentru suspendarea dreptului la vot al Austriei și a cerut convocarea de urgență a unei ședințe JAI


VIDEO Rareș Bogdan a pledat în plenul PE pentru suspendarea dreptului la vot al Austriei și a cerut convocarea de urgență a unei ședințe JAI

Pe parcursul dezbaterii desfășurate marți în Parlamentul European privind refuzul Austriei de a vota în favoarea intrării României în Spațiul Schengen, liderul delegației eurodeputaților români din cadrul PPE, Rareș Bogdan, a declarat că Guvernul de la Viena a încălcat mai multe prevederi ale tratatelor UE, motiv pentru care solicită suspendarea dreptului la vot al oficialilor austrieci și reconvocarea de urgență a unei ședințe a Consiliului JAI în cadrul căreia să se reia probabil o decizie referitoare la aderarea țării noastre la spațiul de liberă circulație.

Europarlamentarul PNL a mai reliefat că Guvernul austriac, condus de cancelarul Karl Nehammer, "a decretat al doilea Diktat de la Viena pentru români" prin blocarea aderării țării noastre la Schengen. 

"Excelențele voastre, vin în fața dvs. după ce Austria a dat un vot împotriva Europei. Acest vot a umilit România și ține ostatici milioane de români.  

Votul Austriei sfidează articolul 2 al Tratatului UE, care spune că statul de drept este o valoare fundamentală. Ungaria are banii blocați din cauza încălcării statului de drept. Austria nu. Încă nu, deși cancelarul Nehammer are o atitudine iliberală pronunțată și rasistă.

Votul Austriei sfidează articolul 21 al Tratatului de Funcționare al UE, referitor la libera circulație, plus alte 20 de acte normative.

Potrivit acestor acte normative, România are dreptul să i se ridice controalele la frontieră dacă respectă aquisul Schengen. România a trecut de toate evaluările, a fost ridicat MCV, au fost vizite suplimentare de evaluare, 22 de experți din 12 țări UE, reprezentanți ai Frontex și ai Comisiei, respectiv 10 experți suplimentari olandezi.

Sunt fapte pe care cancelarul Austriei le ignoră sub pretextul că țara mea e permisivă cu migranții.

Cancelarul Nehamer a decretat prin blocajul Schengen al doilea Diktat de la Viena pentru români.

Excelențele voastre, Domnia legii este baza existenței Uniunii Europene!

Cer Comisiei și Parlamentului să solicite Curții de Justiție constatarea încălcării, de către Austria, a aquis-ului și să facă demersuri pentru suspendarea dreptului său de vot.

Solicit Parlamentului European să ceară Consiliului convocarea unei ședințe de urgență JAI până la sfârșitul acestui an", a zis eurodeputatul PNL. 

Vedeți video: 


„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.