VIDEO. Un prinț al Casei de Reuss ar fi liderul grupării extremisto-criminale care planificase o lovitură de stat în Germania / Puciul a fost oprit prin intervenția în forță a peste 3000 de polițiști / Gruparea contactase deja Kremlinul pentru a stabili o „colaborare”


VIDEO. Un prinț al Casei de Reuss ar fi liderul grupării extremisto-criminale care planificase o lovitură de stat în Germania / Puciul a fost oprit prin intervenția în forță a peste 3000 de polițiști / Gruparea contactase deja Kremlinul pentru a stabili o „colaborare”

Poliția a efectuat, miercuri, numeroase arestări și raiduri de amploare, pe întreg teritoriul Germaniei, împotriva unui grup terorist de extremă dreaptă care ar fi urmărit să răstoarne guvernul de la Berlin printr-o lovitură de stat pentru reușita căreia nu ar fi ezitat să ucidă. 

Raidurile au avut loc în 11 din cele 16 landuri germane, iar 3.000 de polițiști au percheziționat 130 de locații, inclusiv un palat din landul Turingia, arestând cel puțin 25 de persoane. 

Printre cei reținuți se află și un bărbat în vârstă de 71 de ani care ar avea titulatura princiară de Heinrich al XIII-lea și ar aparține familiei nobiliare Casa de Reuss. Potrivit procurorilor federali, el este unul dintre presupușii lideri ai grupării ce viza preluarea conducerii statului.

Au fost vizate, de asemenea, proprietăți din Austria și Italia. 

Potrivit anchetatorilor, suspecții arestați aparțin „unei organizații teroriste înființate la sfârșitul lunii noiembrie 2021 care și-a propus să răstoarne prezenta ordine de stat a Germaniei și s-o înlocuiască cu o alta care fusese elaborată în linii mari”. 

24 dintre arestați sunt germani, iar unul (se pare femeie) este din Rusia. O reținere a avut loc în Austria și una în Italia. 

În rest, suspecții au fost arestați în landurile germane Baden-Wuerttemberg, Bavaria, Berlin, Hessa, Saxonia Inferioară, Saxonia, Turingia. VIDEO la finalul textului

„Democrația este puternică! O operațiune antiteroristă de amploare are loc încă de dimineață", a notat, miercuri, pe Twitter ministrul german al Justiției, Marco Buschmann.

Gruparea ar fi plănuit să ia cu asalt clădirea Parlamentului, Reichstagul, și să preia puterea, a mai Buschmann.

Printre cei care au pus la cale complotul s-ar număra membri ai mișcării extremiste Reichsbürger [Cetățeni ai Reichului], care a fost mult timp în vizorul poliției germane din cauza atacurilor violente și a teoriilor conspiraționiste pe teme rasiste. De asemenea, aceștia refuză să recunoască statul german modern.

Se estimează că aproximativ 50 de bărbați și femei fac parte din gruparea despre care se spune că a complotat pentru a răsturna republica și a o înlocui cu un nou stat modelat după cel existent în Germaniaîn anul 1871 - un imperiu numit Al Doilea Reich.

„Nu avem încă un nume pentru această grupare”, a declarat un purtător de cuvânt al parchetului federal.

Foști membri ai armatei ar fi, de asemenea, o parte semnificativă a tentativei de lovitură de stat. Acțiunea ar fi inclus foști soldați de elită din unități speciale.

Der Spiegel scrie că printre locurile percheziționate s-ar afla și cazarma unității de forțe speciale KSK din Germania din orașul Calw, situat în sud-vestul țării. Unitatea a fost în trecut evaluată cu atenție din cauza presupusei implicări a unor militari în grupările de extrema dreaptă.

Complotiștii stabiliseră deja planul pentru a conduce Germania, a declarat parchetul federal. Membrii grupării au înțeles că își pot realiza obiectivele doar prin „mijloace militare și violență împotriva reprezentanților statului”, inclusiv comiterea de crime.

Ancheta este desfășurată de serviciul de contrainformații al armatei germane.

Procurorii au declarat că 22 de cetățeni germani au fost reținuți sub suspiciunea de "apartenență la o organizație teroristă", alte trei persoane, printre care și cetățeanul rus, fiind suspectate de susținerea acesteia. 

Potrivit Der Spiegel, Heinrich al XIII-lea (foto jos) este acuzat că a coordonat complotul alături de o fostă membru AfD (Alternativa pentru Germania, formațiune populistă și eurosceptică), fostă deputată din partea formațiunii și judecătoare la bază, în vârstă de 58 de ani.

Procurorii federali au mai precizat că prințul Heinrich a contactat oficiali ruși cu scopul de a negocia o nouă ordine odată ce guvernul german ar fi fost răsturnat.

„Conform investigațiilor nostre, nu există însă niciun indiciu că persoanele contactate (în Rusia) ar fi răspuns la cererea sa", au declarat anchetatorii.

Organizatorii loviturii de stat aleseseră deja cine va fi responsabil de diferite ministere în cadrul noului guvern, relatează Bild, și achiziționaseră legal o serie de arme.

Deși detaliile exacte nu sunt clare, scrie Daily Mail, se pare că prințul arestat Heinrich ar putea pretinde că descinde din Casa de Reuss, care a existat în Germania din secolul al XI-lea până la abolirea monarhiei în 1918.

Toți descendenții de sex masculin ai casei nobiliare au fost numiți Heinrich, după numele lui Henric al VI-lea, Împăratul Sfântului Imperiu Roman, căruia îi datorau titlurile și pământurile lor. Fiecărui Heinrich i s-a dat un număr după numele său, care mergea de la 1 la 100 și apoi se relua - ceea ce înseamnă că, deși au existat mulți Heinrich de-a lungul istoriei, este posibil ca un Heinrich XIII să fie în viață astăzi. 

În 1778, Heinrich al XI-lea a fost ridicat la rangul de prinț, după care toți moștenitorii săi de sex masculin au folosit, de asemenea, acest titlu. 

Casa princiară a păstrat terenuri în actualul land Turingia, presa germană afirmând că poliția a efectuat astăzi percheziții la un palat de vânătoare din acest land. Prințul în cauza este antreprenor imobiliar și palatul percheziționat este proprietatea sa. 

Ambasada Federației Ruse la Berlin a negat orice fel de legături cu grupul vizat de raidurile de miercuri.

„Ambasada Rusiei în Germania atrage atenția asupra faptului că oficiile diplomatice și consulare rusești din Germania nu mențin contacte cu reprezentanți ai unor grupări teroriste sau alte entități ilegale”, a comunicat ambasada.

SURSE: BBC, DW, Daily Mail



„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.