VIDEO. Liderul USR avertizează că 20.000 de noi pensii speciale, pentru aleșii locali, ar urma să intre în vigoare da la 1 ianuarie. Proiectul de abrogare a acestora este blocat în Parlament, „în sertar la domnul Ciolacu”


VIDEO. Liderul USR avertizează că 20.000 de noi pensii speciale, pentru aleșii locali, ar urma să intre în vigoare da la 1 ianuarie. Proiectul de abrogare a acestora este blocat în Parlament, „în sertar la domnul Ciolacu”

Pensiile speciale pentru primari, viceprimari, președinți și vicepreședinți de consilii județene ar urma să fie acordate începând din 1 ianuarie 2023, în condițiile în care proiectul pentru abrogarea acestora este blocat în Parlament, „fie la Biroul Permanent, fie la comisiile parlamentare”, a dezvăluit liderul USR, Cătălin Drulă, într-o emisiune la B1TV. Este vorba de aproximativ 20.000 de astfel de pensii, iar impactul bugetar anual ar fi de un miliard de lei.

„Avem pensiile parlamentarilor care sunt acum în plată. Anul trecut au fost eliminate după care Curtea Constituțională a venit după un an de zile și a anulat anularea pe un criteriu tehnic – s-a dezbătut prea repede în Parlament. (...) Reamintesc că e vorba de pensii speciale, că pensia specială e de opt ori mai mare decât pensia normală. De la 1 ianuarie intră în vigoare încă vreo 20.000 de pensii speciale care până acum nu existau, cele ale aleșilor locali, ale primarilor, prorogate an de an. Acolo avem la fel un proiect al USR. De data asta l-au trimis la comisie, dar e blocat în sertarul de la Senat de luni de zile. Tot facem cereri: 'hai să îl votăm'. Să nu le mai prorogăm, ci să le abrogăm", a precizat liderul USR. VIDEO la finalul textului!

Într-o declarație anterioară făcută la Parlament, Drulă estima că impactul bugetar al celor 20.000 de noi pensii speciale ar fi de un miliard de lei anual.

„Noi am redepus proiect, din mai îl ține domnul Ciolacu – și spun domnul Ciolacu pentru că chiar președintele Camerei Deputaților îl ține blocat în sertarul Biroului permanent. În mod normal, orice proiect depus de un deputat sau senator azi îl depui, săptămâna viitoare se ia act de el în Biroul permanent și e trimis la comisii. Comisiile îl lucrează, îl trimit în plen. N-a fost nici măcar trimis la comisii. Am zis de data asta îl facem într-o săptămână, două, cât e nevoie”, a continuat el.

Drulă a subliniat că reforma pensiilor speciale reprezintă jalon în PNRR. El a menţionat că are informaţii potrivit cărora Comisia Europeană ar fi nemulţumită în legătură cu implementarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

„Cu pensiile speciale trebuie să facă ceva, e jalon. Comisia este, din câte ştiu eu şi ce informaţii am, din ce în ce mai nemulţumită. Dacă le-a dat un pic de clemenţă la primele tranşe - pentru că vin în două tranşe anuale banii PNRR - deja acum se îngroaşă gluma", a mai spus Drulă.

Liderul USR a subliniat că, potrivit articolului 16 din Constituţie, toţi cetăţenii sunt egali în faţa legii, motiv pentru care "nu ar trebui să existe privilegiaţi, caste, grupuri" care să aibă reguli speciale.

„Trebuie să existe o formă de-a primi această pensie pe bază de contributivitate. OK, dacă nu a existat contribuţie la momentul respectiv, că aşa a fost de natură legea şi au fost anumite categorii, atunci putem găsi formule echivalente, ca şi cum ar fi contribuit. (...) Până la urmă, Comisia face foarte bine ce face. Nu se împiedică în terminologie, pentru că ceea ce încearcă ai noştri să facă, Ciucă şi alţii, este să o facă din vorbe: 'Domnule, sunt de serviciu şi aşa mai departe...' Asta e doar o vorbă. Întrebarea este principiul care e în spate. Şi ei vor trebui să vină cu o soluţie ca să elimine aceste discrepanţe majore, în care există în acelaşi timp pensie de 1.500 de lei şi pensie de 15.000 de euro", a spus liderul USR.

În opinia sa, PSD a găsit "un inamic retoric" în PNRR, acuzând că din cauza limitei de 9,4% din PIB nu ar fi posibile creşteri de pensii.

„Chiar m-am întâlnit acum două săptămâni cu primvice-preşedinta Vestager (Margrethe n.red) care spunea că este un plan excepţional, nu înţelege de ce guvernul României nu îl pune în practică. Şi au găsit acest inamic retoric - 'Domnule, PNRR-ul cu USR e de vină', în ciuda realităţii. Pentru că atunci când faci propagandă politică, nu mai contează realitatea. Nu îi opreşte pragul acela din PNRR la nimic. Nu au ajuns la el. România nu va ajunge prea curând la acel prag de 9,4", a mai afirmat Cătălin Drulă.



„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.