În timp ce Guvernul de la Chișinău pregătește, la solicitarea Kievului, secretizarea tuturor informațiilor privind alimentarea cu energie electrică a R.Moldova, presa și partidele din România tac asurzitor, deși situația ne privește în mod direct. În cazul de față nu câinele dă din coadă, ci coada dă din câine. Cum se explică tăcerea


În timp ce Guvernul de la Chișinău pregătește, la solicitarea Kievului, secretizarea tuturor informațiilor privind alimentarea cu energie electrică a R.Moldova, presa și partidele din România tac asurzitor, deși situația ne privește în mod direct. În cazul de față nu câinele dă din coadă, ci coada dă din câine. Cum se explică tăcerea

Istoricul și jurnalistul George Damian avertizează, pe Facebook, citând surse media ucrainene, că Guvernul R.Moldova se pregătește să secretizeze  toate informațiile care țin de alimentarea cu energie electrică a spațiului dintre Prut și Nistru. Secretizarea ar urma să fie făcută la solicitarea Kievului, pentru a nu permite Rusiei să-și evalueze efectele loviturilor împotriva sistemului energetic ucrainean, în condițiile în care continuă penele de curent în stânga Prutului din cauza defecțiunilor din Ucraina provocate de atacurile rusești.

”Secretizarea chestiunilor legate de alimentarea cu energie electrică a R.Moldova implică secretizarea unor informații provenite din România, dar în cazul de față nu câinele dă din coadă, ci coada dă din câine”, punctează George Damian, atrăgând atenția că, deși astfel de informații/proiecte privesc România în mod direct, presa dâmbovițeană ignoră cu desăvârșire subiectul, cum de altfel la fel de tăcută este și presa din R.Moldova. 

Vă prezentăm în integralitate comentariul lui George Damian: 

”Aflu din presa ucraineană că premiera de la Chișinău – Natalia Gavriliță – ar fi spus că urmează să fie secretizate toate informațiille care țin de alimentarea cu energie electrică a Republicii Moldova. 

Secretizarea asta ar fi făcută la cererea Kievului pentru a nu permite Rusiei să-și evalueze efectele loviturilor împotriva sistemului energetic ucrainean, în condițiile în care continuă penele de curent în stânga Prutului din cauza defecțiunilor din Ucraina provocate de atacurile rusești.

Prin presa de la Chișinău nu văd nimic despre chestia asta, în presa din România cu atât mai puțin. Parcă tot ce e legat de Republica Moldova a fost acaparat de un mic clan, deocamdată aparent foarte puternic, care filtrează toate informațiile destinate spațiului public conform unei anumite linii narative. (Și nici un partid parlamentar de la București nu îndrăznește să iasă din linia asta narativă, chiar nici unul, toți sunt puși în lanț pe sârmă, cum își țin oltenii câinii, hămăie și fac clăbuci, dar până la un punct, nici un milimetru mai încolo).

Nu-i putem zice cenzură pentru că în România libertatea de exprimare este garantată de Constituție. Nici autocenzură nu este, pentru că e o decizie editorială să ignori ce se întâmplă la Chișinău. Asta deși secretizarea chestiunilor legate de alimentarea cu energie electrică a Republicii Moldova implică secretizarea unor informații provenite din România, dar în cazul de față nu câinele dă din coadă, ci coada dă din câine”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.