În Moldova, scot Ciuma Roșie în afara legii. La București, Iohannis a adus-o la guvernare


În Moldova, scot Ciuma Roșie în afara legii. La București, Iohannis a adus-o la guvernare

Ne uităm cu admirație la curajul basarabenilor! 

Basarabia, 2022. Fapte: 

– Fostul președinte Dodon, pe vremuri cățelușul favorit al lui Putin, e trimis în judecată și are șanse bune să ajungă la pușcărie. 

– Partidul ȘOR, controlat de un oligarh care a fugit din țară, este pe cale să fie scos în afara legii. Guvernul de la Chișinău a depus cerere la Curtea Constituțională pentru ca formațiunea să fie radiată, după ce au apărut probe indubitabile că este finanțată de la Moscova. 

– Oligarhii care au furat au fugit din țară, dar unul câte unul sunt aduși acasă. La 2 noiembrie, fostul deputat Vlad Andronachi a fost recuperat din Ucraina, unde se ascundea. Vladimir Plahotniuc se ascunde în Cipru de Nord, un stat recunoscut doar de Turcia și aflat într-o sărăcie crâncenă, datorită izolării internaționale. În plus, guvernul de la Chișinău s-a folosit de mecanismele internaționale de cooperare și a pus sechestru pe bunurile din străinătate ale oligarhilor.

România, 2022. Fapte: 

– Ion Iliescu trăiește liniștit în vila din Primăverii

– PSD și UDMR sunt la guvernare cu ajutorul lui Klaus Iohannis. Discuția despre scoaterea în afara legii a acestor grupări infracționale a dispărut.

– Marii hoți fug din țară, sunt la doi pași, în state din UE. Statul român nici măcar nu se mai preface că vrea să-i aducă acasă. Sorin Oprescu este la Atena, Alina Bica (fosta șefă a DIICOT), în Italia, iar mai mulți ex-lideri UDMR se află la Budapesta. 

– ANAF nu mai face nici un efort să recupereze banii furați, deși instanțele de judecată au decis că ei trebuie readuși al buget. Nici măcar nu se mai discută despre dosarul în care Dan Voiculescu, patronul Antenei 3, avea de restituit circa 60 de milioane de euro.

Acestea sunt faptele, ce ar mai fi de spus? În Republica Moldova se bat cu Ciuma Roșie în condiții extrem de dure: Moscova a făcut tot posibilul să falimenteze Basarabia, crescând prețul la gaze și tăind curentul, prin intermediul separatiștilor transnistreni. La estul Basarabiei sunt separatiștii transnistreni, la sud – Găgăuzia, condusă de niște personaje extrem de apropiate Kremlinului. Oamenii lui Șor au bani să plătească săptămânal mii de protestatari care să facă scandal și să ia cu asalt instituțiile statului. Presa este controlată, în mare măsură, de oligarhii dirijați de la Moscova. 

Și totuși, ei acționează determinat împotriva marilor corupți și scot în afara legii vehiculul lor politic. La polul opus, Iohannis devine, de la o zi la alta, tot mai aservit Ciumei Roșii. „Premierul de la Grivco”? Nu. Sluga patronului de la Grivco, acesta este personajul care conduce România. 

Îmi păstrez speranța, chiar dacă azi ea pare atât de îndepărtată. Vine vremea când și românii aflați la vest de Prut se vor revolta. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.