Banca Centrală a Germaniei acumulează miliarde de euro pentru a face față unui posibil val de retrageri al lichidităților. 40% dintre germani se așteaptă la întreruperi de energie electrică și căldură


  • ACP
  • Nov 15, 2022 20:20
  • 901
Banca Centrală a Germaniei acumulează miliarde de euro pentru a face față unui posibil val de retrageri al lichidităților. 40% dintre germani se așteaptă la întreruperi de energie electrică și căldură

În condițiile în care aproximativ 40% dintre germani se așteaptă la întreruperi de energie electrică ori căldură în următoarele șase luni, conform Reuters, Banca Centrală a Germaniei se pregătește de o eventuală situație de criză, luând măsuri pentru cazul în care băncile ar putea fi blocate de un volum mare de retrageri de bani lichizi. 

Astfel, una dintre măsurile adoptate de guvern presupune ca Banca Centrală să acumuleze mai multe miliarde de euro pentru a face față unui val al retragerilor, dar printre opțiuni se numără și posibilitatea de a pune limite la retragerile bancare de bani lichizi. 

Germania are experiența anului 2020, de la începutul pandemiei, când au fost retrase cu 20 de miliarde de euro mai mult decât s-a depus la acel moment, așadar preocuparea autorităților este justificată, mai ales în condițiile în care băncile nu sunt pregătite pentru un scenariu de acest fel, potrivit autorităților germane de reglemantare financiară. 

După cum au declarat unele surse, citate de Reuters, în perioada aceasta se discută la nivel guvernamental și accesul prioritar la combustibil, în cazul apariției crizei, iar mulți germani participă deja la cursuri de formare pentru a învăța ce să facă în caz de întrerupere a energiei.

„Cu greu vom putea evita o urgență în timpul iernii, fără economii de cel puțin 20% în sectoarele privat, comercial și industrial. Situația poate deveni foarte gravă dacă nu ne reducem semnificativ consumul de gaz”, a precizat luna trecută șeful autorității de reglementare a energiei din Germania, Klaus Mueller, deși alți oficiali au susținut că riscul unei pene de curent în această iarnă este mic – sursa AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.