Capitalism, nu socialism: aceasta este soluția la facturile mari la energie


Capitalism, nu socialism: aceasta este soluția la facturile mari la energie

Știu, lumea este speriată de facturile mari care vor veni la energie în această iarnă. Dar soluția nu vine de la Ciolacu și Ciuma Roșie, este ușor de demonstrat asta. Soluția este una pur capitalistă: creșteți concurența, creșteți producția de energie, creșteți oferta, iar prețurile or să scadă. 

Pentru început, două știri care mă tem că au scăpat prea multor români: 

– În premieră, România asigură 90% din necesarul de energie al Republicii Moldova

– Ziarul Financiar: „Aproape 24.000 de prosumatori au reuşit să facă ce nu a făcut statul în 30 de ani: au ridicat pe cont propriu proiecte de producţie a energiei de 200 MW”. Prosumatorii sunt cei care nu doar consumă energie din rețeaua electrică, ci și produc si livreaza energie din surse regenerabile.

Ce ne arată aceste știri? Prima: avem resurse, resurse importante, să-i ajutăm și pe frații de peste Prut să scape de dependența de Rusia, ba chiar am putea să exportăm. Dar știm să le punem în valoare? A doua știre arată că sectorul privat, dinamic, se adaptează rapid la criza energetică. În schimb, coloșii de stat sunt surse de corupție și de sinecuri. 

Să nu uităm nici faptul că regimul Dragnea a impus taxe uriașe în sectorul energetic, rezultatul fiind: a) blocarea exploatării gazelor din offshore și b) stoparea investițiilor pentru noi capacități de producție de energie electrică. 

Ce vrea acum pesedistul Ciolacu, pe vremuri vâslașul lui Dragnea? Prețul la curent și gaze să fie subvenționat. De unde? De la buget! Deci: contribuabilii varsă bani la buget, iar apoi primesc o parte înapoi prin subvenționarea prețului la energie. Ne furăm singuri căciula! Desigur, sunt în România oameni săraci care trebuie ajutați – noi, cei care respectăm valorile creștine, de dreapta, înțelegem, avem în sufletul nostru grija pentru cei aflați în nevoie și suferință, în timp ce socialiștii le vor doar voturile – dar nu toată lumea trebuie să beneficieze de subvenții sociale. 

Soluția este, deci, capitalismul. Încurajați firmele private să producă energie. Exploatați la întreaga capacitate gazele din Marea Neagră. Luați măsuri ca rețeaua electrică să facă față cerințelor tot mai mari. Aici, în Texas, unde locuiesc, suntem pionieri în producția de energie eoliană și solară (26% din energia eoliană a SUA de aici vine), dar menținem sau dezvoltăm capacitățile bazate pe energie nucleară, gaz sau cărbune. Uniunea Europeană, în schimb, s-a trezit abia după ce Putin a intrat cu tancurile în Ucraina. Asta se întâmplă când ecologiștii de stânga – adesea dirijați de la Moscova – impun politicile energetice. 

Ca să trag linie, aș spune că sectorul energetic depinde – ca multe alte sectoare – de decizia politică. Dacă vor energie la prețuri rezonabile, primul lucru pe care românii trebuie să-l facă este să scape de Ciuma Roșie. Nu or să scadă prețurile peste noapte, dar este începutul dezvoltării economice. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.