Ucrainenii l-au predat moldovenilor pe unul dintre oligarhii celebri din Republica Moldova


Ucrainenii l-au predat moldovenilor pe unul dintre oligarhii celebri din Republica Moldova

Dimineața de 2 noiembrie a început cu o veste nesperată pentru publicul din Republica Moldova. Poliția moldovenească l-a reținut pe oligarhul Vladimir Andronachi, fost deputat al Partidului Democrat din Moldova (PDM) și unul dintre apropiații lui Vladimir Plahotniuc, cel care a controlat Republica Moldova în perioada 2015-2019.

"Astăzi dimineață, pe sensul de intrare în țară prin punctul de trecere a frontierei 'Criva- Mamalîga' a fost reținut Vladimir Andronachi. Acesta a fost condus la Procuratura Anticorupție. Amintim că în privința lui există mandat de arest", a anunțat sec poliția moldovenească.

Expulzat direct în brațele justiției din Moldova

Lucrurile au fost clarificate în aceeași dimineață, într-o conferință de presă, de către șefa Procuraturii Anticorupție de la Chișinău, Veronica Drăgălin.

1 - Andronachi a fost declarat persoană indezirabilă și expulzat de pe teritoriul Ucrainei;

2 - Andronachi figurează în dosarele penale "Frauda bancară" și "Metalferos" și va fi cercetat și în privința delapidării mai multor proprietăți ale Republicii Moldova din Ucraina.

"Încă nu avem toate detaliile oficiale, dar înțelegem că decizia de a-l expulza din țară s-a bazat pe doi factori: în primul rând, este cunoscut faptul că Vladimir Andronachi este asociat cu Vladimir Plahotniuc, care de săptămâna trecută se află pe lista sancțiunilor SUA pentru rolul său în corupția sistemică din Republica Moldova.

În al doilea rând, având în vedere starea de război, Ucraina are o anumită politică față de persoanele cu cetățenie străină care intră în țară", a declarat Drăgălin.

Vladimir Andronachi, escortat de forțele de ordine din Republica Moldova, după ce a fost expulzat din Ucraina. Sursa foto: protv.md

Acuzații de creare și conducere a unei organizații criminale, escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari

Potrivit procurorului anticorupție, Octavian Iachimovschi, în dosarul "Frauda bancară" Andronachi este învinuit de "escrocherie în proporții deosebit de mari în interesul unei organizații criminale" și de "spălare de bani în proporții deosebit de mari în interesul unei organizații criminale".

"Începând de astăzi curge termenul de 30 de zile de arest în privința domnului Andronachi", a anunțat procurorul.

În dosarul "Metalferos", oligarhul moldovean este învinuit de "crearea și conducerea unei organizații criminale", spălare de bani și escrocherie în proporții deosebit de mari.

"Unul câte unul, toți fugarii urmează a fi pedepsiți"

Ministrul moldovean al Justiției a scris de dimineață că ziua de miercuri "începe cât se poate de bine".

"Având în vedere că în privința sa este aplicată măsura preventivă arestul preventiv, acesta urmează să ajungă în detenție preventivă.

Deoarece în privința sa sunt inițiate mai multe cauze penale, Andronachi urmează a fi deferit justiției", a declarat Sergiu Litvinenco.

"Unul câte unul, toți fugarii față de care există bănuieli că au săvârșit acte ilegale, urmează a fi pedepsiți așa cum prevede legea", a adăugat oficialul.

Însă optimismul ministrului urmează a fi demonstrat prin fapte, în condițiile în care justiția din Republica Moldova este departe de a fi reformată.

Anunțat în căutare internațională și acuzat de numeroase scheme de corupție

Anterior, Andronachi a fost anunțat în căutare internațională, iar în septembrie 2021, judecătorii au emis un mandat de arest pentru 30 de zile pe numele acestuia, la mai bine de două luni după ce Andronachi a părăsit Republica Moldova.

La două zile după emiterea mandatului de arest, Republica Moldova a solicitat Interpol-ului să anunțe căutarea sa internațională cu scopul arestării și extrădării în Republica Moldova. Drept urmare, în iulie 2022 fostul deputat PDM a fost anunțat în căutare internațională de Interpol.

Precizăm că Vladimir Andronachi a fost acuzat de nenumărate ori de contrabandă, atacuri raider, delapidări de averi străine și scheme de corupție. Fostul deputat a evitat, în general, să vorbească în spațiul public despre acuzațiile care i se aduc.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.