Politologul Radu Carp: "Partidul Șor și PSRM trebuie puse în afara legii! Din comunicatul Trezoreriei SUA aflăm foarte multe despre cum a funcționat Republica Moldova în ultimii ani"


Politologul Radu Carp: "Partidul Șor și PSRM trebuie puse în afara legii! Din comunicatul Trezoreriei SUA aflăm foarte multe despre cum a funcționat Republica Moldova în ultimii ani"

Politologul Radu Carp, profesor al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București, atrage atenția că actuala putere de la Chișinău trebuie să scoată în afara legii PSRM și Partidul Șor. 

Atât Igor Ceaika, prieten al fostului președinte al R. Moldova Igor Dodon, cât și Infractorul Ilan Shor, se află pe lista făcută public ieri de Trezoreria SUA, aceștia fiind sancționați pentru implicarea în "activități externe dăunătoare ale Guvernului Federației Ruse". Printre altele, aceștia au participat direct la încercarea Rusiei de a manipula rezultatul alegerilor din R. Moldova desfășurate în 2020 și 2021, prezidențiale, respectiv parlamentare. 

"Prin urmare, Federația Rusă a încercat să atragă Republica Moldova în spațiul său de influență în modul cel mai direct cu putință", mai scoate în relief politologul. 

Redăm integral postarea de pe Facebook a politologului Radu Carp, care trece în revistă elementele-cheie ale comunicatului de ieri al Trezoreriei SUA: 

"Din comunicatul Trezoreriei SUA prin care se impun sancțiuni fugarilor Shor și Plahotniuc aflăm foarte multe despre cum a funcționat Republica Moldova în ultimii ani.

Faptul că Plahotniuc a corupt puterea executivă, legislativă și judecătorească nu este o surpriză. Amploarea corupției întregului aparat de stat este însă șocantă.

Ilan Shor a participat direct la încercarea Federației Ruse de a manipula rezultatul alegerilor parlamentare din 2021.

Chiar și în 2022, după ce Republica Moldova a depus cererea de aderare la UE, Shor a lucrat cu entități din Federația Rusă pentru a submina acest deziderat legitim.

Soția lui Shor a fost decorată de Vladimir Putin.

În pregătirea alegerilor din 2021, Igor Chayka, împreună cu secretarul de presă al Kremlinului, Dimitri Peskov, a încercat să determine alegerea unui alt candidat pentru a avea Republica Moldova în sfera de influență a Federației Ruse. Astfel, a fost sprijinită o alianță între Partidul Sor și PSRM.  

Chayka deține mai multe întreprinderi în Federația Rusă, activitatea acestora fiind restricționată de Guvernul SUA.

Asociații lui Chayka care au contribuit la încercarea de a impune un regim sprijinit de Moscova: Ivan Zavorotnyi, Yuri Gudilin, Olga Grak și Leonid Gonin.

Toți aceștia au fost consilieri ai lui Igor Dodon în campania electorală din 2020.

Campaniile electorale din 2020 și 2021 au fost organizate pentru adversarii doamnei Sandu direct de la Moscova.

Chayka a lucrat cu Aleksei Troshin încă din 2018 pentru compania NIK prin care se orchestrau atacuri cibernetice, colaborând cu Maksim Yakubets. Acesta acționa la ordinul direct al directorului SVR Serghei Narîșkin.

Prin urmare, Federația Rusă a încercat să atragă Republica Moldova în spațiul său de influență în modul cel mai direct cu putință.

A fost foarte aproape de atingerea acestui scop.

Partidul Șor și PSRM trebuie puse în afara legii. Această acțiune nu o pot face nici SUA, nici România, nici UE. O pot face doar cei care conduc la Chișinău. Singurii care au fost aleși democratic. Restul au acționat la comanda Moscovei".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.