FSB-GRU în acțiune: Medici din R.Moldova, la ”cursuri” în Moscova, alături de doctori aduși din așa-zisele ”republici” Donețk și Luhansk, pe care rușii le-au inventat pe teritoriul Ucrainei. LISTA cârtițelor Moscovei


FSB-GRU în acțiune: Medici din R.Moldova, la ”cursuri” în Moscova, alături de doctori aduși din așa-zisele ”republici” Donețk și Luhansk, pe care rușii le-au inventat pe teritoriul Ucrainei. LISTA cârtițelor Moscovei

Centrul Rus de Știință și Cultură din Republica Moldova – filială a Rossotrudnicestvo din Moscova – este considerat de foarte mult timp a doua ambasadă a Federației Ruse în Chișinău, populată în special de ofițeri a serviciilor secrete rusești. Pe lângă atribuțiile multiple de promovare a intereselor rusești în Republica Moldova, angajații acestei structuri participă substanțial la întreținerea și dezvoltarea separatismului în statul moldovenesc.

La fel, printre sarcinile acestei structuri ruse figurează și identificarea unor vectori mai puțin publici, care să promoveze interesele și narațiunile ruse în R.Moldova sau să sprijine structurile separatiste din zonele în care se manifestă acest fenomen. 

Potrivit jurnaliștilor Deschide.md, în plin război cu Ucraina, Centrul Rus de Cultură și Știință a organizat între 3-8 octombrie deplasarea în Moscova a unui grup de medici din Taraclia, UTA Găgăuzia și Transnistria.

Selecția și pregătirea grupului de medici, care, conform surselor Deschide.md din Poliția de Frontieră, au părăsit teritoriul Republicii Moldova cu cursa 3F533 Chișinău-Erevan, la 1 octombrie, a fost realizată de angajatul CRȘC, Gorohov Evghenii Alexandru (deținător și al cetățeniei RM).

În cadrul cursului desfășurat la Moscova, pe lângă medicii din R.Moldova, au participat și medici din republicile separatiste Donețk și Lugansk din Ucraina. Faptul că Rossotrudnicestvo a organizat un „curs” pentru medici, inclusiv cei din R.Moldova, este confirmat chiar de către reprezentanța sa de la Chișinău, care a anunțat că la program au participat 50 de medici.

Numele medicilor participanți la „cursul” de la Moscova:

Sidor Uzun (medic neuropatolog din cadrul Spitalului raional Taraclia);

Janna Butenko (Transnistria);

Maria Stamova (Găgăuzia);

Vasilii Voroșin (șeful Secției terapie intensivă din cadrul Spitalului raional Ceadîr-Lunga, Găgăuzia);

Mihail Robu (Găgăuzia);

Evghenia Vizer (Transnistria);

Galina Osmulkevici (Transnistria);

Taisia Goiman (Transnistria);

Artiom Mișcenko (Transnistria);

De notat că această acțiune NU este singulară, ci se adaugă unei alte acțiuni în care profesori și elevi din Republica Moldova au fost duși în Crimeea ocupată de forțele ruse. Astfel, în luna iulie a anului curent un număr de 11 elevi, de asemenea din UTA Găguzia și Transnistria, folosind aceiași rută Chișinău-Erevan au vizitat Crimeea, în tabăra Artek. Acest grup a fost însoțit, conform acelorași surse din cadrul Poliției de Frontieră, de către diplomatul rus Artem Naumenkov, angajat al CRȘC, responsabil de regiunea transnistreană. Anterior, acesta a fost asistentul vicepreședintelui Comisiei pentru relații cu CSI din Duma de Stat, Artiom Turov.

De menționat că în februarie 2022, cu o săptămână înainte de invazia rusă în Ucraina, Turov saluta deschis recunoașterea de către Rusia a „independenței” Donețkului și Luganskului. La fel, acesta este cel care a avut și multiple întrevederi cu „așa-zisa” administrație de la Tiraspol pe care a asigurat-o de sprijin deplin din partea Rusiei.

De menționat că Turov se numără printre oficialii ruși care primii l-au vizitat pe Krasnoselski pentru a-l felicita cu victoria obținută la „alegerile prezidențiale” din Transnistria în decembrie 2021.

Săptămâna trecută, Turov la primit la Moscova pe secretarul executiv al PSRM și vicepreședintele Parlamentului R.Moldova, Vlad Bătrîncea – detalii AICI.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.