VIDEO. Marian Ceaușescu l-a așteptat cu un teanc de euro pe Tudorache-Diamant. Fostul edil: „Nu-mi plac banii” / A acceptat însă insigna cu mesajul „Borfaș politician”


VIDEO. Marian Ceaușescu l-a așteptat cu un teanc de euro pe Tudorache-Diamant. Fostul edil: „Nu-mi plac banii” / A acceptat însă insigna cu mesajul „Borfaș politician”

Fostul edil al sectorului 1, controversatul parlamentar PSD, Daniel Tudorache, a fost prezent, luni dimineață, la Înalta Curtea de Casație și Justiție, pentru un nou termen în dosarul în care este acuzat, alături de fosta sa parteneră de viață, de trafic de influență și spălare de bani (dosarul 455/1/2022), procurorii anticorupție descoperind în urma perchezițiilor, la menajera familiei, bijuterii în valoare de peste două milioane de euro apariținâd familiei Tudorache.

Politicianul a fost așteptat la ieșire din sediul ÎCCJ de activistul civic Marian Moroșanu, zis „Ceaușescu”, unul dintre revoluționarii proeminenți din Decembrie 1989, cunoscut pentru demersurile sale civice împotriva politicienilor corupți. „Ceaușescu” a vrut să-i înmâneze politicianului suspectat de fapte grave de corupție un teanc consistent de hârtii de ”500 de euro” (în fapt, un set de șervețele având imprimate însemnele bancnotelor de 500 de euro).

„Al doilea dosar penal. Păi ce faceți? Acumulați dosare penale?!”, l-a chestionat „Ceaușescu” pe Tudorache care a mormăit zâmbind tâmp: „asta e...sunt nevinovat!”

Ceaușescu: „Vă ofer o chestie, că știu că vă plac banii...șervețele...”

Tudorache: „Nu-mi plac...”

Ceaușescu: „Măcar să vă ștergeți cu bani...De ce nu vă dați demisia din Parlament? Uitați atunci o medalie să vă puneți în piept: Borfaș politician! Să vadă cetățenii ce au votat..”

Tudorache (strâmbându-se): „Mulțumesc...Mersi mult...” . Politicianul se îndepărtează de activist ținând în mâna insigna imprimată cu mesajul „Borfaș politician”. 

 

Ceaușescu: „De ce avem deputați care se gândesc doar la beneficiile lor, nu la ale cetățenilor. Aveți pensii speciale...Parlamentul a ajuns o cloacă de borfași și mincinoși”. VIDEO mai jos cu dialogul integral al celor doi.  


 

Înalta Curte de Casație și Justiție a admis, recent, sesizarea avocaților lui Tudorache privitoare la excepția de neconstituționalitate a art. 148 alin. 7 și 10 din Codul de Procedură Penală.

Avocații lui Tudorache (unul dintre ei este Augustin Zegrean, fostul președinte al CCR, detalii AICI) au atacat la Curtea Constituțională a României articolul din Codul de Procedură Penală, ce permite parchetelor folosirea de investigatori sub acoperire și colaboratori cu identitate falsă. Apărarea lui Tudorache invocă Decizia CCR 51/2016 care precizează următoarele: „Sintagmele ‘orice înscrisuri sau obiecte necesare pentru desfășurarea activității autorizate’ și ‘în situații excepționale’ sunt lipsite de claritate, precizie și previzibilitate. Nu se înțelege care sunt activitățile interzise”.

Procurorii DNA l-au trimis în judecată, la începutul lunii martie, pe Daniel Tudorache, care este acuzat în așa-numitul ”dosar al diamantelor” de săvârșirea infracțiunilor de complicitate la trafic de influență și spălarea banilor.

Alături de Tudorache a mai fost trimisă în judecată și fosta sa soție.

Fostul edil PSD din Sectorul 1 este acuzat și de complicitate la trafic de influență. Mitele primite de Ion Niță, un apropiat al lui Tudorache (care pretindea că este nașul fostului primar, însă Tudorache neagă acest lucru), ar fi ajuns și la fostul edil, scrie g4media.ro.

Procurorii au stabilit că, în perioada septembrie 2016 – mai 2017, Ion Niță ar fi încasat un comision de 10 la sută din valoarea contractului pe care Bogdan Șovar, patronul firmei de pază Tiger Security, îl avea cu Protecția Copilului Sector 1.

”Inculpatul Niță Ion a fost sprijinit de inculpatul Tudorache Daniel, la acel moment primar al Sectorului 1, care i-a întărit martorului Șovar Constantin Bogdan, cu prilejul a două întâlniri în datele de 19 septembrie 2016 și 07 februarie 2017, convingerea că inculpatul Niță este trimisul său și că trebuie să țină legătura cu acesta pentru buna desfășurare a contractului”, arată DNA.

Procurorii au găsit 258 de bijuterii la percheziții, la menajera familiei Tudorache, Ștefana ”Fana” Jurowska. Adina Tudorache a susținut că ținea bijuteriile în casa menajerei de teama hoților.

După expertiză, procurorii au constatat că cele 258 de bijuterii valorează 2 milioane de euro (9.784.295 lei). Cea mai scumpă bijuterie este un diamant turk pentru care procurorii au găsit o factură fiscală din 31 decembrie 2017, emisă de Cara Jewellers FZCO – Dubai, în valoare de 836.000 AED (190.000 euro).

Adina Tudorache a susținut că avea bani și diamante de la o prietenă foarte bună a mamei sale, ”o cântăreață rusoaică, care a plecat în Rusia înainte de 1989” și de la tatăl ei, ”care era prieten cu foarte mulți pictori care i-au dăruit tablouri, pe care le-a vândut”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.