Deputată ucraineană: Țara mea poate "închide cerul" de una singură, dar are nevoie de sisteme moderne de apărare! Ce spune aceasta despre europenii care discută cu îngrijorare "dacă temperatura camerei ar trebui să fie redusă la 18, 19 sau 20 de grade"


Deputată ucraineană: Țara mea poate "închide cerul" de una singură, dar are nevoie de sisteme moderne de apărare! Ce spune aceasta despre europenii care discută cu îngrijorare "dacă temperatura camerei ar trebui să fie redusă la 18, 19 sau 20 de grade"

Dacă Ucraina ar fi dobândit "în urmă cu două luni" sisteme de apărare aeriană de ultimă generație, o parte din pierderile de vieți omenești cauzate de loviturile rusești cu rachete ar fi putut fi evitate, a declarat pentru TVP World deputata ucraineană Yevgeniia Kravchuk. 

În urma atacurilor cu rachete efectuate de forțele Kremlinului, civilii și autoritățile ucrainene cooperează activ pentru a readuce la normal viața în Kiev inclusiv prin limitarea voluntară a consumului de energie în orele de seară, astfel încât spitalele să aibă suficientă energie electrică pentru a-și continua activitatea, a spus aceasta. 

Kravchuk a remarcat, de asemenea, o discrepanță deosebită în abordarea cetățenilor europeni și ucraineni cu privire la criza energetică cauzată de Rusia. În timp ce europenii din vest discută dacă temperatura camerei ar trebui să fie redusă la 18, 19 sau 20 de grade, oamenii din unele părți ale Ucrainei se întreabă dacă vor avea încălzire în această iarnă, a precizat Kravchuk. 

Referindu-se la apelul pe care președintele Volodimir Zelenski l-a făcut pentru "închiderea" cerului Ucrainei, poziție exprimată pe parcursul întâlnirii recente a liderilor statelor G7, Kravchuk a clarificat că forțele ucrainene vor fi cele care vor întreprinde acțiunea militară în cauză. Însă, problema Ucrainei e reprezentată de faptul că în prezent dispune de "un sistem de apărare aeriană în stil sovietic".

"Armata noastră este atât de pricepută încât a doborât jumătate dintre rachetele rusești și dronele iraniene ieri și aproximativ 80% astăzi", folosind arme foarte învechite, a subliniat ea.

Vorbind despre Germania care a trimis în sfârșit sistemele de apărare aeriană IRIS-T și despre faptul că SUA sunt pe punctul de a livra rachetele lor Naval Strike (NSM), deputata a reliefat: "Vom închide singuri cerul, dar avem nevoie de mai multă apărare aeriană".

Ea a continuat remarcând că, dacă Ucraina ar fi primit respectivele capabilități de apărare aeriană de ultimă generație "cu două luni în urmă", o parte din pierderile de vieți omenești cauzate de loviturile rusești cu rachete ar fi putut fi evitate. (sursa: TVP World)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.