Demolăm un mit comunist: milioane de români se tratează în spitale private! Sistemul public le ia banii degeaba


Demolăm un mit comunist: milioane de români se tratează în spitale private! Sistemul public le ia banii degeaba

Politrucii lași care conduc România se tem să vorbească despre spargerea monopolului Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) și despre privatizarea sistemului public de sănătate. Cum deschizi acest subiect, apare propaganda coruptă, alimentată inclusiv cu bani furați din sistemul de sănătate, și strigă: „Vreți să ajungem ca-n America, să moară săracii la ușa spitalului?”. Este o minciună, o spun de ani întregi. În România săracii mor la ușa spitalului, fie fiindcă nu au asigurare de sănătate – cam 15% din populația României nu are, cel mai mare procent din UE – fie fiindcă nu au bani de șpagă pentru medici, asistente, infirmiere.

Însă azi vreau să scriu despre un fenomen ignorat cu intenție de clasa politică: milioane de români se duc să se trateze în spitalele private! Se duc la privați și plătesc din buzunar sume mari, fiindcă cel mai adesea CNAS – care le ia banii cu japca, prin lege - refuză să le deconteze cheltuielile. 

Spitalele private au tratat, în 2020, 211.886 cazuri cu internare continuă. La stat au fost 1,6 milioane. Deci, circa 12% din internări s-au făcut  la privat în 2020 – iar în 2021 și 2022, după dezastrul din pandemie, numărul românilor care au fugit spre spitale private a crescut exploziv. Vorbim de internări peste cel puțin o noapte, întinse pe mai multe zile, nu de sutele de mii de oameni care vin pentru analize sau tratamente de scurtă durată. Aceste spitale private sunt mult mai bine dotate decât cele de stat: de exemplu, sistemul privat dispune de 134 de aparate RMN (date din 2020), iar cel de stat de 93 (pe hârtie, fiindcă multe nu funcționează). 

Dar cel mai important lucru este că în aceste spitale găsești medici corecți și umani, care nu te tratează ca pe o bucată de carne, fără suflet! Nu sunt toți la fel, precis sunt și excepții, dar majoritatea relatărilor pe care le-am citit vorbesc despre medici care și-au regăsit – în sectorul privat – empatia și corectitudinea față de pacient. 

Pentru a-și salva viața, pacienții români acceptă să piardă bani luați de CNAS și să plătească relativ mult – la nivelul salariilor din România – clinicilor private. Sute de mii, milioane, sunt în această situație. 

Pe scurt, repet ceea ce scriam în titlu: între sistemul de spitale de stat și cele private, o majoritate a optat deja. Nu au acces săracii? Nu au fiindcă statul îi ține captivi. Lăsați pe toți românii să-și aleagă asiguratorul și atunci vor intra și „săracii” în spitale private, fiindcă tratamentele vor fi decontate de asigurarea obligatorie. Desigur, cine va vrea să stea singur în cameră, va trebui să plătească în plus sau să aibă o asigurare suplimentară. Însă accesul la medici și tratamente va fi egal! 

Opriți, deci, jecmănirea românilor prin obligația de a plăti o asigurare de sănătate pe care nu o folosesc, fiindcă spitalul de stat îi duce la cimitir! 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.