Franța, panicată de scenariul crizei energetice. Cel mai mare furnizor de energie din țară va opri boilerele din gospodării la orele de vârf ale consumului


  • ACP
  • Oct 5, 2022 18:32
  • 851
Franța, panicată de scenariul crizei energetice. Cel mai mare furnizor de energie din țară va opri boilerele din gospodării la orele de vârf ale consumului

Potrivit Le Figaro, compania franceză de furnizare a energiei electrice Enedis intenționează să întrerupă alimentarea pentru boilerele din gospodării în perioadele de vârf al consumului, începând de la ora prânzului, asta în cazul unei crize de energie. 

Măsura a fost gândită de Guvernul francez, mai exact de Ministerul Tranziției Ecologice, care a dat un decret în acest sens, pentru a se putea reduce consumul celor mai mari consumatori din gospodării.  

Cele aproximativ 4,3 milioane de gospodării ce vor putea fi afectate de această măsură drastică, începând de la data de 15 octombrie, vor primi întâi un avertisment, dar apoi nu vor mai putea influența decizia de oprire a apei calde indiferent ce măsuri ar lua, dar vor putea folosi boilerele pentru încălzirea apei calde în afara orelor de vârf. Controlul strict al consumului de energie din gospodării a devenit legal doar după decretul dat în septembrie în acest sens, iar acest lucru se va realiza practic cu ajutorul contoarelor de energie de tip Linky, cu care este gestionat sistemul.

Pe lângă măsurile fără precedent care privesc consumatorii privați se adaugă și cele care privesc instituțiile de stat, care sunt la rândul lor zdrobitoare. Primarul din municipiul Neuilly-sur-Marne, Zartoshte Bakhtiari și-a revărsat furia împotriva Guvernului într-un videoclip postat pe social media, spunând "vreau să denunț un scandal, un furt, o extorcare de bani organizată, cu pasivitatea statului pe deasupra!".

"Prețurile sunt pur și simplu revoltătoare și nebunești! Am mers de la 15 euro pe megawatt pentru gaz la 240 euro - o creștere de 16 ori a prețului, iar pentru electricitate am mers de la 65 euro pe megawatt la 2.068 euro, așa că prețul ar fi înmulțit cu 32", a mai spus în clip primarul localității aflate la 20 km de Paris, atacând inacțiunea statului în fața tarifelor impuse municipalităților de furnizori. (sursa: Le Figaro)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.