XI Jinping, puternic contestat din interiorul partidului comunist chiar înaintea congresului în cadrul căruia vrea să fie reales secretar general. Cine conduce gruparea contestatarilor


  • ACP
  • Sep 30, 2022 19:13
  • 1300
XI Jinping, puternic contestat din interiorul partidului comunist chiar înaintea congresului în cadrul căruia vrea să fie reales secretar general. Cine conduce gruparea contestatarilor

Cu puține zile rămase înaintea începerii congresului Partidului Comunist Chinez, când se vor face și alegerile pentru postul de secretar general al partidului, au apărut primele semne ale unor dizidențe interne împotriva lui Xi Jinping, care se așteaptă să fie reales pentru un nou mandat ori chiar să primească postul suprem pe viață. 

Semnalul problemelor lui Xi Jinping a fost dat public, conform publicației Nikkei Asia, de unul din bătrânii partidului, Song Ping, în vârstă de 105 ani, care este cunoscut printre altele și pentru că l-ar fi presat pe fostul președinte chinez dintre anii 1993 si 2003, Jiang Zemin, să renunțe la funcțiile publice și să iasă la pensie. Într un mesaj video în care felicită partidul, Song a spus că "politica reformelor și a deschiderii a fost singura cale către dezvoltare și progres a Chinei contemporane și singura cale spre realizarea visului chinezesc", repetând cu exactitate cuvintele rostite chiar de Xi Jinping în urma cu mai bine de 5 ani, la a patruzecea aniversare a politicii reformelor și deschiderii introduse de Deng Xiaoping. 

Numai că de atunci Xi Jinping nu a mai menționat direcția inaugurată de Deng, vorbind mai mult despre "prosperitatea moderată" (xiaokang) și "prevenirea expansiunii dezordonate a capitalului", care reprezintă obsesiile sale politice. Altfel spus, revenirea la un comunism mai apropiat de anii lui Mao. Mesajul video al veteranului partidului a circulat mult pe rețelele sociale înainte să înceapă să fie șters, fiind preluat în presă doar de publicația Gansu Daily, din provincia unde a activat pentru o vreme, cu mulți ani în urmă, bătrânul Song Ping. Din provincia Gansu provin și fostul președinte chinez Hu Jintao (2003-2013) și fostul premier din aceeași perioadă, Wen Jiabao, care au ajuns pe posturile de la Beijing cu susținerea lui Song Ping, ceea ce îi face pe unii experți să afirme că mesajul care pune în discuție politica lui Xi Jinping ar fi de fapt al troicii Song Ping + Hu Jintao + Wen Jiabao. Mai mult, se afirmă că vicepremierul Hu Chunhua, în vârstă de 59 de ani ar fi candidatul susținut de cei trei pentru promovare în partid, pentru a continua politica reformelor și deschiderii începută de Deng Xiaoping.  

Mișcarea veteranilor partidului a fost anticipată cu mai mult de patru luni în urmă, când Biroul General a emis o circulară în care îi avertiza pe membrii de partid să se abțină de la criticarea actualei conduceri, ori vor fi pedepsiți cu severitate. Chiar dacă oamenii lui Xi Jinping au găsit motive să elimine din partid cu mijloace specifice parte din cei suspectați că ar putea susține alți candidați la congres, gruparea celor trei veterani pare să fi fost de neoprit cel puțin până acum, dând posibilitatea apariției unor surprize la alegerile din partid. (sursa: Nikkei Asia)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.