Spaima mobilizării: Câți ruși au fugit până acum peste graniță


  • ACP
  • Sep 29, 2022 19:51
  • 1484
Spaima mobilizării: Câți ruși au fugit până acum peste graniță

Potrivit informațiilor adunate de serviciile de intelligence din Marea Britanie și publicate de Ministerul Apărării de la Londra, numărul rușilor care au părăsit țara pentru a fugi de mobilizarea parțială ordonată de președintele Putin ar fi mai mare decât forța de invazie din luna februarie. 

Această informație a apărut joi pe contul de Twitter al Ministerului Apărării, unde se arată că a existat un "exod considerabil al rușilor care încearcă să evite mobilizarea", mulți dintre aceștia fiind tineri cu studii și calificări înalte, dar și cu posibilități financiare peste media din Rusia. De asemenea, potrivit Associated Press, până miercuri au trecut granița în Georgia, Kazahstan și Finlanda aproximativ 194.000 de ruși, iar agenția Bloomberg estimează numărul celor care au fugit de mobilizare la 200.000. Potrivit Washington Post, de la anunțul mobilizării au ieșit din Rusia în Georgia aproximativ 10.000 de oameni pe zi, iar compania de imagistică prin satelit Maxar a publicat luni imagini cu acumularea uriașă de trafic de la granițele cu Georgia și Mongolia. (sursa: AICI)

Între timp Putin a autorizat închiderea granițelor cu țările "neprietene", așadar nu se va mai putea ieși prin Finlanda ori Georgia, iar Ministerul Apărării de la Moscova a anunțat de marți că nu vor mai fi eliberate pașapoarte celor care sunt pe listele comisariatelor militare. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.