Ucraina face o superofertă pentru soldații lui Putin: ”Predați-vă și nu vă extrădăm în Rusia!”


Ucraina face o superofertă pentru soldații lui Putin: ”Predați-vă și nu vă extrădăm în Rusia!”

Aproape 1 milion de ruși se pregătesc să fie duși cu forța la război, împotriva Kievului, conform planurilor reale ale Kremlinului și ale Ministerului Rus al Apărării, în ciuda anunțurilor oficiale ale Moscovei, potrivit cărora doar 300 de mii de oameni vor fi trimiși, pe post de carne de tun, să îngrașe cu trupurile lor mănoasele câmpii ale Ucrainei.

Spectrul mobilizării fatale îi face, în aceste condiții, pe rușii îngroziți, să fugă mâncând pământul în țările vecine. Cozile de autoturisme de zeci de kilometri înșirate de-a lungul granițelor cu Georgia, fluxul dens de refugiați către Kazahstan și Mongolia, toate au devenit subiecte cu care televiziunile din spațiul ex-sovietic deschid jurnalele zilei. Cu toate acestea însă, nu toată lumea are posibilitatea materială de a fugi din război, punerea în mișcare către granițe fiind oricum tardivă pentru bărbații cărora li s-a dat deja citația de a se prezenta la birourile de încorporare.

Astfel, singura cale de scăpare pentru aceștia din urmă ar fi să meargă a război și, la cea dintâi întâlnire cu unitățile armatei ucrainene, să se predea fără să fi tras un foc de armă.

Negociatorul ucrainean și consilierul președintelui Ucrainei, Mykhailo Podolyak, le-a cerut cetățenilor ruși mobilizați forțat, care nu doresc „să moară fără glorie într-o țară străină”, să se predea cu prima ocazie. Podolyak a spus că Ucraina le garantează faptul că vor rămâne în viață și vor avea parte, în prizonierat, de un tratament decent, în conformitate cu prevederile Convenției de la Geneva privind prizonierii de război. 

În pus, având în vedere noile modificări represive aduse Codului Penal al Federației Ruse, în baza cărora soldații ruși care se predau voluntar sau dezertează riscă până la 10 ani de pușcărie, autoritățile militare ucrainene le fac soldaților Moscovei și o propunere cu adevărat de nerefuzat, anume faptul că, după predare, nu vor fi trimiși înapoi în Rusia decât cu acordul lor. „Nu veți fi extrădat în Federația Rusă dacă nu doriți acest lucru”, a spus răspicat consilierul președintelui Ucrainei, Mykhailo Podolyak, această ultimă garanție apreciindu-se că va contribui decisiv la menținerea eforturilor militare ale Armatei Ruse într-o zonă de eșec perpetuu.

Autoritățile ucrainene au alcătuit deja un adevărat ghid destinat combatanților ruși ce doresc să se predea, pe teritoriul Ucrainei, în prima linie sau în ariile de conflict din zona frontului, acesta fiind tipărit pe pliante care sunt împrăștiate de armata ucraineană peste pozițiile rusești cu ajutorul obuzelor de propagandă.

Potrivit acestui îndrumător, soldații lui Putin se pot preda Forțele armate ale Ucrainei, Forțele de Apărare Teritorială, Gărzii Nationale, Poliției Naționale și Serviciului de Securitate al Ucrainei, fiind necesar ca în momentul cu pricina să arunce arma deoparte, să stea drepți, să ridice mâinile sau să scoată la iveală un steag alb, să strige cu voce tare ”mă predau!” și să urmeze rapid celelalte comenzi ale armatei ucrainene

Conform normelor Convenției de la Geneva, după ce a fost luat prizonier, un militar, în timpul interogatoriului, este obligat să furnizeze numele de familie, prenumele și gradul, data nașterii și numărul personal sau alte informații echivalente.

Dacă o întreagă unitatea militară combatantă decide să se predea, atunci toate armele acestei a trebuie să fie depozitate, la vedere, la o distanță rezonabilă, soldații trebuie să se așeze în fața echipamentului militar, motoarele vehiculelor de război trebuie să fie oprite iar echipamentul nu trebuie să fie în poziție de luptă.

Ucraina creează și alte proiecte de informare cu privire la potențiala predare a rușilor. Principalul proiect al statului ucrainean, care îi ajută pe ruși să se predea în siguranță, se numește „Vreau să trăiesc”. Ca parte a activității sale, a fost lansată o „linie fierbinte” pentru personalul militar rus și membrii familiilor acestora, cu numere non-stop +38 066 580 34 98 și +38 093 119 29 84.

Recent, numerele de telefonie mobilă rusă, ale căror carduri SIM funcționează în rețelele celulare din Ucraina, au început să primească și SMS-uri cu următorul text: „Ești norocos! Armata ucraineană îți garantează siguranța! Predați-vă forțelor armate ale Ucrainei!” Mesajul conține, de asemenea, numerele de telefon ale liniei fierbinți și ale canalului de Telegram în care se pot publica mesaje referitoare la predare.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.