Delirul. Cum își regizează Rusia așa-zisele ”referendumuri”


Delirul. Cum își regizează Rusia așa-zisele ”referendumuri”

Au început azi „referendumurile” în zonele ucrainene controlate de forțele ruse. Modalitatea de vot este „din ușă-n ușă” cu echipe volante, strângerea voturilor va dura 5 zile, rezultatele parțiale vor fi anunțate pe 27-28 septembrie. 

Nu e foarte greu de anticipat rezultatul, posibil chiar să fie mai multe voturi decât cetățeni, în condițiile în care nimeni nu știe ce populație mai există în regiunile ucrainene controlate de armata rusă. Ce face Moscova aici este în afara oricăror standarde de vot în cadrul unui referendum.

În regiunile Herson și Zaporojie sunt două întrebări: dacă cetățenii sunt de acord ca aceste regiuni să devină state independente și dacă sunt de acord ca aceste state să se alăture Federației Ruse. În regiunile Donețk și Lugansk lucrurile sunt mai simple câtă vreme independența lor a fost deja recunoscută (doar) de Moscova, întrebarea este dacă locuitorii sunt de acord ca aceste „state” să devină parte a Federației Ruse.

Echipele care colectează voturile la aceste referendumuri pun boxe lângă blocurile de locuințe care difuzează apeluri pentru locatari să le deschidă ușa. În ultima zi de vot vor fi deschise și secții de votare în principalele orașe. Deja ce se întâmplă acolo e o formă de delir.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.