Ciugud, Oradea, Bihor: se poate! De ce Iohannis, Ciolacu și Kelemen Hunor nu vor să știți aceste povești de succes


Ciugud, Oradea, Bihor: se poate! De ce Iohannis, Ciolacu și Kelemen Hunor nu vor să știți aceste povești de succes

Sunt un om optimist și vă spun că prea des ne lăsăm copleșiți de sentimentul că-n România nu este nimic de făcut. E fals! De la olimpicii la matematică sau informatică la administratori locali care muncesc, inteligent, pentru comunitatea lor, avem nenumărate exemple că „se poate” și-n țara noastră.

Uitați-vă la Ciugud, comună de care nu auzise mai nimeni până acum 15-20 de ani: vin aici primari din Germania ca să învețe. Are prima școală „smart” cu laborator virtual din mediul rural. Localitatea se dezvoltă, aduce investitori, nu doar „asfaltează” cu bani publici (unii primari nici atâta nu fac). Un exemplu prea ușor uitat: în pandemie, primăria Ciugud a dezvoltat un „aprozar virtual”, care pune în legătură directă producătorii din toată țara – dar mai ales din Alba – cu cumpărătorii. Funcționează, puteți verifica. Pentru comparație: ministrul PSD Petre Daea, fost activist PCR, a pompat sume uriașe, de la buget, în aprozarele Casei de Comerț Unirea. De fapt, a fost un mare jaf, iar magazinele sunt închise, după patru ani în care am pierdut timp și bani. 

Este relevant că primarul din Ciugud a fost pesedist, dar propriul său partid l-a dat afară! Cu proiectele sale economice, cu biserica locală aflată în centrul comunității, mie mi se pare că, în sufletul său, el a fost mereu un om de dreapta. Oricum, important este că a făcut lucruri bune! 

În Bihor și-n reședința de județ, Oradea, o mână de oameni grupată în jurul lui Ilie Bolojan a construit o adevărată insulă de prosperitate. Oradea, o spun toți cei care trec pe acolo, arată ca un oraș din Vest. Mai totul se face cu bani europeni, nu cu resurse dirijate de la buget pe pile politice. 

Exemple mai sunt, dar de ce m-am oprit la acestea? Fiindcă politrucii de la București fac tot posibilul să ignore bunele practici din Ciugud și Bihor. În Oradea și apoi la Consiliul Județean Bihor, Ilie Bolojan a început concediind cel puțin o treime din aparatul bugetar. A economisit resurse pe care le-a dirijat către dezvoltare. Cum să învețe de la el administrația Iohannis+Ciuma Roșie, care umflă și umflă aparatul bugetar și-i crește salariile și privilegiile? În PNL este de notorietate faptul că Iohannis are o „ură”pe Bolojan, de aceea acesta este ținut departe de orice decizie. De ce? Fiindcă Bolojan este tot ceea ce nu este Iohannis: om muncitor, bun administrator, cu proiecte de dreapta și aflat în conflict deschis cu PSD-ul și UDMR-ul local. 

În plus, cum să vorbești de Bolojan sau de primarul din Ciugud, când vedetele locale promovate de politrucii de la București sunt niște penali incompetenți și risipitori. 

Dar nu vreau să închei într-o notă trist-furioasă. E bine că, indiferent de sabotajul Bucureștiului, în România avem administratori onești care au proiecte economice orientate spre dezvoltare, adică au o mentalitate de dreapta. „Se poate” sunt cuvintele cheie din acest articol și încă mai este timp ca în 2024 să multiplicăm exemplul celor din Oradea sau Ciugud. România nu-i Iohannis, Ciolacu sau Budăi. România e locul oamenilor cinstiți și muncitori, putem demonstra asta.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.