Germania anunță că își va asuma rolul de lideră militară a Europei, ca urmare a schimbărilor geopolitice produse de invazia rusă


  • ACP
  • Sep 12, 2022 17:05
  • 1445
Germania anunță că își va asuma rolul de lideră militară a Europei, ca urmare a schimbărilor geopolitice produse de invazia rusă

Într-un discurs ținut luni la Consiliul German pentru Relații Externe, ministrul Apărării, Christine Lambrecht, a declarat că țara sa ar trebui să se pregătească să își asume un rol militar de conducere în Europa, pentru păstrarea păcii pe continent. 

"Mărimea Germaniei, poziția sa geografică și puterea sa economică ne face o putere-lider, indiferent dacă vrem sau nu să fie așa. Acest fapt este valabil și în cazul unui rol militar", a spus Lambrecht, argumentând că țara ar trebui să renunțe la abordarea reticentă avută până acum și să își dezvolte o nouă strategie de securitate. 

"Dacă vrem să trăim în pace și libertate în viitor, trebuie să schimbăm cursul în acest moment", a mai adăugat ea în contextul discutării felului în care invazia rusă din Ucraina a adus o schimbare geopolitică majoră.  

Declarațiile ministrei vin pe fondul anunțurilor privind creșterea semnificativă a cheltuielilor pentru apărare, în condițiile în care armata germană a fost ani la rând subfinanțată și lăsată la urmă în ordinea preocupărilor Guvernului de la Berlin, ceea ce a atras critici dure și repetate din partea Washingtonului în perioada președintelui Trump. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.