Vara, nimic nu mișcă: bugetarii, cu Iohannis în frunte, pleacă-n vacanță. La muncă, nu la cerut salarii mari!


Vara, nimic nu mișcă: bugetarii, cu Iohannis în frunte, pleacă-n vacanță. La muncă, nu la cerut salarii mari!

După ce că primește niște salarii nerușinate, mult peste sectorul privat, armata bugetarilor români mai are și vreo trei luni de vacanță pe an, de facto. Paște, Crăciun, Ziua Națională, nu știu câte alte sărbători legale care cresc de la an la an și, colac peste pupăză, așa-zisele „punți” - zilele libere care fac legătura între sărbătorile legale și week-end. Teoretic, aceste punți ar trebui recuperate, dar să fim serioși, cine crede așa ceva? 

Însă adevărata vacanță este vara, când, timp de două luni, practic România nu mai are administrație publică. Știam situația, dar mi-a atras atenția o remarcă făcut de președintele PMP, Eugen Tomac, pe Facebook: „Este dezarmant faptul că ministrul Boloş se află deja de patru luni în funcţie şi, dacă ştia că trebuie renegociat PNRR, nu a început deja acest proces. A lăsat să treacă sfânta vară a funcţionarilor din ministere unde nici musca nu mişcă”! Așa este, o știm cu toți: vara nu mișcă nici musca în ministere. Toți sunt în vacanțe. Cine mai stă prin birouri se uită pe fereastră și nu face nimic, visează la colegii de pe plajă. 

Însă peștele de la cap se împute. Între 1 august și 4 septembrie, bugetarul Iohannis a muncit circa o zi, când a participat la Ziua Marinei. Atât! A semnat niște decrete și a dat niște mesaje festive, o „muncă” de 10-15 minute în unele zile de august. În iulie, cam la fel: i-au venit pe cap niște vizitatori străini și a trebuit să-i primească. În rest, mai nimic. 

Președinte mai leneș ca Iohannis n-a avut niciodată România, dar nu doar despre el e vorba acum. E vorba că plătitorii români de taxe țin în spate această castă, a bugetarilor. Circa 9-10% din PIB se duce pe salariile lor. Încă 1% din PIB merge pe pensiile speciale ale celor mai privilegiați dintre bugetari. Mai punem aici și avantajele colaterale – mașini, benzină, locuințe de protocol - și costurile greu de cuantificat ale corupției instituționale. Nu cred că exagerez dacă estimez că 13-15% din PIB-ul țării se scurge spre bunăstarea bugetarilor! 

Și atunci, eu zic că măcar să pună osul la muncă ar putea! Nu am iluzii, așa ceva nu se va întâmpla dacă îi rugăm cu vorba bună. Legea trebuie schimbată, privilegiile tăiate și, cine nu-și face datoria, afară urgent. La cât de incompetenți sunt funcționarii angajați pe pile, cu concursuri aranjate, soluția ar fi să se meargă pe principiul „employment at will”: angajarea se face pe perioadă nedefinită și poate fi întreruptă de pe o zi pe alta, la decizia unilaterală a uneia din părți. 

Acum, legea face practic imposibilă concedierea unui funcționar public. Am văzut nenumărați miniștri terorizați de subalternii obraznici, dar nici unul n-a avut curaj să acționeze dur. Dimpotrivă, au încercat să le cumpere bunăvoința prin noi sporuri. 

Cu această tagmă de bugetari, angajați pe pile, incompetenți și imposibil de sancționat, România nu poate fi condusă. Țara e la mâna unor leneși care-i sfidează pe cei care le plătesc salariile. Politrucii, inclusiv cei de dreapta, provin tot din sectorul bugetar, așa că nu fac nimic ca să schimbe situația. 

Din nou o spun: ne trebuie o guvernare de dreapta, cu antreprenori onești, ca să putem repune România pe drumul dezvoltării. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.