Kaczyński: "Polonia are dreptul incontestabil de a obține despăgubiri adecvate din partea Germaniei!"


Kaczyński: "Polonia are dreptul incontestabil de a obține despăgubiri adecvate din partea Germaniei!"

Germania ar trebui să plătească despăgubiri de război Poloniei pentru a facilita o adevărată reconciliere polono-germană, a scris Jaroslaw Kaczynski, lider al PiS, principalul partid de guvernământ de la Varșovia, pe parcursul unui editorial redactat pentru ziarul francez Le Figaro.

Într-un text publicat cu ocazia zilei de 1 septembrie, la 73 de ani de la invazia germană asupra Poloniei, Kaczynski a precizat că țara sa a suferit, din punct de vedere proporțional, cele mai mari pierderi de război în vieți umane și daune materiale dintre toate țările invadate de germani. 

"Prin urmare, Polonia are dreptul deplin și incontestabil de a obține despăgubiri adecvate", a scris Kaczynski.

"Polonia ar trebui să beneficieze de această chestiune în numele unui simț fundamental al dreptății, al adevărului istoric și al adevăratei reconcilieri polono-germane", a adăugat acesta. 

Într-un raport cuprinzător, publicat pe 1 septembrie, Polonia a estimat că Germania are de plătit despăgubiri de război în cuantum de 1,32 trilioane de euro.

Kaczynski a continuat editorialul descriind atrocitățile comise de trupele germane în Polonia și a spus că politica supremă a celui de-al Treilea Reich a fost exterminarea națiunii poloneze.

"În nicio circumstanță nu putem uita amploarea suferinței morale și a umilinței rezultate din crimele explicite comise de ocupanți, inclusiv desigur Holocaustul", a spus Kaczynski.

"În pofida a ceea ce susține Germania, Polonia nu a renunțat niciodată la cererile sale de reparații de război", a precizat Kaczynski. 

"O declarație unilaterală a Consiliului polonez de Miniștri din 23 august 1953 nu a avut semnificație juridică, deoarece nu a fost niciodată publicată în Monitorul Oficial sau înregistrată de Organizația Națiunilor Unite", a mai zis acesta. 

În 1953, în urma presiunii exercitate de Uniunea Sovietică, Polonia a renunțat la toate pretențiile de despăgubiri de război din partea Germaniei. Uniunea Sovietică a dorit în acea perioadă să elibereze noua sa țară satelit, Germania de Est, de orice povară. Actualul Guvern polonez spune că acordul din 1953 este invalid, deoarece Polonia nu era o țară pe deplin suverană la acel moment. Însă, Germania a transmis că subiectul acordării unor despăgubiri de război Poloniei este închis. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.