Desființarea așa-ziselor Transnistria și Găgăuzia e o necesitate. Obrăznicia lui Lavrov


Desființarea așa-ziselor Transnistria și Găgăuzia e o necesitate. Obrăznicia lui Lavrov

Obraznic, ca toată politica rusească față de noi, ministrul de Externe de la Moscova, Serghei Lavrov!

„Orice acțiune care va amenința securitatea forțelor ruse din regiunea separatistă a Republicii Moldova va fi considerată un atac asupra Rusiei”, declară acesta vădit tot mai nemulțumit că făcătura lor separatistă de la Tiraspol rămâne tot mai izolată și fără prea multă atenție din partea Chișinăului.

Tupeul lui Lavrov nu are margini când acesta insistă spunând că Rusia a pledat întotdeauna pentru „rezolvarea problemelor minorităţilor naţionale din Moldova în cadrul acordării unei autonomii largi Transnistriei”.

Dar acțiunile de peste 30 de ani ale Rusiei în raport cu Republica Moldova (staționarea ilegală, fără acordul nostru, a trupelor rusești pe teritoriul RM, participarea deschisă a acestor trupe la agresiunea militară asupra Republicii Moldova în 1992, provocarea, alimentarea și menținerea separatismului teritorial, încălcarea flagrantă de către regimul criminal de la Tiraspol a drepturilor fundamentale ale populației băștinașe din Tighina și din zona de dincolo de Nistru etc.) nu se constituie într-un atac direct și continuu al Rusiei asupra Republicii Moldova? 

Nu sunt oare aceste acțiuni permanente ale Federației Ruse o amenințare directă asupra securității Republicii Moldova și securității fiecărui cetățean al Republicii Moldova?

Nu este nevoie ca Rusia să ne învețe pe noi cum trebuie să „rezolvăm problemele minorităților naționale din Moldova”!

Să-și mai pună pofta-n cui Lavrov și toată șleahta de agresori de la conducerea Rusiei în legătură cu „autonomia lărgită Transnistriei”!

Un stat agresor cum este Rusia, cea care a invadat statul vecin Ucraina ucigând populația pașnică și distrugând tot ce-i stă în cale, nu mai are cum să se considere stat pacificator și „garant al soluționării conflictului transnistrean”!

Moscova nu mai are niciun drept de participare în vreun „format de soluționare a conflictului transnistrean”!

Republica Moldova este capabilă singură să decidă asupra chestiunii separatismului teritorial, impus și întreținut de Rusia de peste 30 de ani, inclusiv prin modificarea principiilor expuse în Legea 173 din 22 iulie 2005 și luarea în considerare a prevederilor din actele internaționale potrivit cărora zona separatistă din RM este teritoriu aflat sub ocupație rusească!

Nu putem accepta ca unei părți din teritoriul național aflată sub ocupație străină să i se acorde statut de „autonomie largă”, așa cum poftește obraznicul de ministru Lavrov!

Regiunea separatistă din RM se află sub aceeași ocupație rusească ca și regiunile din Estul Ucrainei unde armata rusă a intrat cu tancurile, trage cu rachete și ucide oameni nevinovați.

Noi nu avem dreptul să avem o altă abordare în raport cu separatiștii și armata rusă de la Tiraspol decât abordarea pe care o are acum poporul ucrainean în raport cu ocupanții ruși. 

Agresiunea Rusiei asupra RM din 1992 și asupra Ucrainei din 2014 și din acest an a dezvăluit și dezvăluie scopurile adevărate ale Rusiei ascunse după lozinca „autonomie largă Transnistriei”.

Noi trebuie să acționăm acum împreună cu ucrainenii pentru eliberarea teritoriilor noastre de sub ocupația rusească, chiar dacă această poziție a noastră și a ucrainenilor îl scoate din țâțâni pe ministrul Lavrov și pe stăpânul său din buncherul Kremlinului, Putin.

Noi pur și simplu nu avem cum să avem o altă abordare decât ucrainenii! Să fie clar!

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.