"Dacă Biden nu va opri achizițiile chineze de terenuri americane, Congresul o va face!". Mesajul ferm transmis de doi republicani administrației de la Washington. Cât de periculos este să i se permită Beijingului să cumpere porțiuni din teritoriul SUA


"Dacă Biden nu va opri achizițiile chineze de terenuri americane, Congresul o va face!". Mesajul ferm transmis de doi republicani administrației de la Washington. Cât de periculos este să i se permită Beijingului să cumpere porțiuni din teritoriul SUA

Doi republicani, ne referim la congresmenul Dan Newhouse, respectiv la Sarah Chamberlain, președinte și CEO al Republican Main Street Partnership, singura organizație GOP din țară condusă de o femeie și care are ca obiectiv sprijinirea republicanilor în Congresul SUA, au publicat un editorial pe platforma Fox News pe parcursul căruia au tras un semnal de alarmă privind riscul de securitate reprezentat de achizițiile chineze de terenuri agricole americane. 

"În cazul în care China comunistă poate obține controlul chiar și parțial asupra agriculturii interne din SUA, prețurile mari și rafturile goale ar putea deveni arme de război", au avertizat aceștia, aducând totodată în discuție problema achizițiilor chineze de terenuri situate în proximitatea bazelor militare de pe teritoriul Statelor Unite ale Americii. 

În acest context, Dan Newhouse și Sarah Chamberlain au transmis că vor încerca să determine administrația Biden să împiedice achizițiile chineze de terenuri agricole americane.

"Nu este prea târziu pentru Congres să forțeze mâna administrației. Sprijinim în acest sens un proiect de lege prin care să fie împiedicată achiziționarea de terenuri agricole americane de către China. Adoptarea acestui proiect de lege este mai critică ca niciodată în urma escaladării tensiunilor din jurul Taiwanului", au precizat aceștia. 

Redăm editorialul complet redactat de cei doi republicani:

"După călătoria controversată în Taiwan a președintei Camerei Reprezentanților a SUA, Nancy Pelosi, tensiunile cresc constant între Statele Unite și China. Partidul Comunist Chinez a efectuat o serie de exerciții militare de escaladare în jurul Taiwanului, unele rapoarte indicând că ar putea invada insula în următoarele 18 luni. Cu o potențială confruntare care se profilează, China consolidează o armă secretă în interiorul propriilor noastre granițe: controlul semnificativ asupra celor mai valoroase terenuri agricole din America.

Numai în 2020, China și-a extins terenurile deținute în SUA cu peste 80% – 142.449 de hectare. O mare parte din acest teren se află în locații extrem de strategice, cum ar fi lângă baze militare americane sau de-a lungul graniței noastre de sud. De asemenea, jumătate din acest teren este agricol. Obiectivul acestor achiziții este probabil dublu.

În primul rând, China caută un control mai mare asupra proviziilor de alimente – atât ale noastre, cât și ale sale. PCC înțelege că hrana este esențială pentru supraviețuirea unei națiuni, în special în perioadele de conflict. Pandemia și războiul din Ucraina au dezvăluit deja fragilitatea aprovizionării cu alimente a Americii. În cazul în care China comunistă poate obține controlul chiar și parțial asupra agriculturii interne din SUA, prețurile mari și rafturile goale ar putea deveni arme de război.

China este, de asemenea, foarte conștientă de propria dependență de importuri pentru a-și hrăni cei 1,4 miliarde de cetățeni. Nu este surprinzător faptul că achizițiile de terenuri agricole făcute de China se extind cu mult dincolo de propria noastră țară. În deceniul care a urmat anului 2009, investițiile agricole chineze din întreaga lume au crescut de zece ori, ceea ce a sporit capacitatea acestei țări de a redirecționa hrana lumii către propriii oameni.

În al doilea rând, prin preluarea terenurilor agricole din SUA, China caută pârghii în materie de securitate națională, așa cum demonstrează locațiile strategice ale achizițiilor. Printre achizițiile sale recente se numără și terenul de lângă Baza Forțelor Aeriene Grand Forks din Dakota de Nord, pe care un senator a descris-o drept "coloana vertebrală a tuturor comunicațiilor militare americane de pe tot globul". Mai mulți experți au subliniat că acest teren ar putea permite monitorizarea traficului aerian și chiar interceptarea comunicațiilor sensibile.

De asemenea, în Montana, Huawei a luat un teren mare în apropierea silozurilor nucleare care adăpostesc rachete balistice intercontinentale 50 Minuteman III. O investigație federală a concluzionat recent că echipamentul era capabil să capteze și să perturbe comunicațiile extrem de sensibile ale Departamentului de Apărare, inclusiv cele referitoare la armele nucleare.

Putem observa aceeași strategie în sudul Texasului. Un fost membru al armatei chineze, care încă mai are legături cu partidul comunist, a cumpărat teren în jurul bazei aeriene Laughlin. Acest lucru a lansat mai multe semnale de alarmă pentru oficialii guvernamentali de la Washington. Laughlin este un loc de antrenament pentru noii piloți, dar se află și la mai puțin de 16 kilometri de granița cu Mexic, unde China a traficat fentanil în Statele Unite.

Asociați acest lucru cu producția și distribuția de marijuana din China în Oklahoma. Anul trecut, forțele de ordine au descoperit cetățeni chinezi cumpărând terenuri agricole din Oklahoma la prețuri exorbitante, cultivând marijuana și distribuind-o pe piața neagră din SUA. China consideră probabil această chestiune drept un bonus: nu numai că își sporește influența asupra proviziilor noastre alimentare și a securității naționale, dar amplifică și problema drogurilor care slăbește comunitățile americane.

Pare evident că o națiune nu ar trebui să le permită adversarilor să-i cumpere pământul indiferent de scop, cu atât mai puțin celor care reprezintă amenințări directe. China le interzice americanilor să dețină orice teren agricol chinezesc. Atunci, de ce administrația Biden refuză să oblige China să joace după propriile reguli? Eșecul continuu al acestei administrații de a preveni aceste acaparări de pământ reprezintă o abdicare de la datoria ei față de fermierii noștri, familiile noastre și aliații noștri.

Dar nu este prea târziu pentru Congres să forțeze mâna administrației. Sprijinim în acest sens un proiect de lege prin care să fie împiedicată achiziționarea de terenuri agricole americane de către China. Adoptarea acestui proiect de lege este mai critică ca niciodată în urma escaladării tensiunilor din jurul Taiwanului.

Pe măsură ce urmărim aceste evoluții îngrijorătoare în strâmtoarea Taiwan, trebuie să recunoaștem că strategia PCC nu rezumă la partea cealaltă a lumii. China este aici, în interiorul porților noastre, câștigând controlul pe care l-ar putea folosi împotriva noastră în orice moment. Dacă mai așteptăm mult pentru a opri aceste achiziții, în curând ar putea fi prea târziu!".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.