Un pic de inimă, domnule doctor! Corupția a împietrit inimile medicilor din sistemul de stat


Un pic de inimă, domnule doctor! Corupția a împietrit inimile medicilor din sistemul de stat

A fi medic a însemnat, pentru mine, să faci bine. Să salvezi oameni. Să ai suflet și stai alături de pacient până în ultima sa clipă. „Sacră și curată îmi voi păstra arta și îmi voi conduce viața”, spune jurământul lui Hipocrat. 

Dar prea mulți medici și prea multe cadre medicale din spitalele de stat par să fi uitat acest jurământ. Au pierdut orice omenie. Pacientul este o mașină de făcut bani. Ai dat plicul? Te tratăm, cât de cât. Nu? Te uităm pe un pat – dacă-l avem liber, dacă nu, te înghesuim cu alții care n-au cotizat și te uităm acolo. Ai murit? Ghinion! „Nimeni nu îl putea slava!” Cine să te contrazică dacă minți și ai lăsat pacientul să moară cu zile?

Acum vreo săptămână, am citit interviul pe care l-a dat pentru Libertatea o doamnă doctor, Daiana Voiculescu, care profesează la New York. Dânsa a plecat din România pentru că nu a vrut să dea șpagă la angajare. Însă are părinții în țară și, din acest motiv, se ciocnește sistematic de sistemul medical de stat. 

Sunt câteva elemente pe care dânsa le punctează și, deși se știau, aș vrea să le reiau:

– „Medicina românească este o încrengătură de relații levantine, favoruri, nepotisme, alianțe, amantlâcuri. Cum să-l critici pe profesorul care-și bagă nasul fără mască în plaga arsă, când copilul tău este student la Medicină, iar soțul medic candidează pentru nu știu ce funcție importantă? Se votează unii pe alții în forurile academice, în structurile disciplinare, la putere în general. Se susțin când sunt în dificultate. Își promovează reciproc pilele și beizadelele”

– „O altă explicație ar fi calitatea resursei umane, o reflexie a gradului de corupție din întreaga societate. De ani de zile, angajările în spitale se fac în mod netransparent, de multe ori contra unor sume mari de bani, pe pile sau alte soiuri de relații personale”

Pe scurt, ce spune doamna doctor se cam știa: sistemul medical de stat este capturat de o grupare de moguli, denumită, ironic, „umefistan”. În acest sistem, angajările se fac pe pile și relații. Medicii buni pleacă din țară nu pentru că salariile sunt mici, ci pentru că nu mai suportă să lucreze într-un mediu toxic fără un pic de umanitate. 

Unde mă despart de doamna doctor: sunt 99% de acord cu dânsa, până la punctul la care ea crede că situația se rezolvă dacă facem un apel la medicii din sistemul de stat. „Noi trebuie să ne schimbăm. Să fim doctori din nou!”, le cere doamna de la New York. Știți ce se va întâmpla dacă le va spune asta? Unii o vor insulta în față. Alții, cei mai eleganți, vor râde pe la spate. Ce să aștepți de la cadrele unui sistem în care corupția și neomenia, cinismul extrem, sunt regula? 

Câtă vreme vom avea un monopol de stat, CNAS, și spitale de stat nu se va schimba nimic semnificativ. Doamna Daiana Voiculescu arată și faptul că lipsește un mecanism de control și de sancționare a spitalelor murdare, prost administrate și pline de infecții nosocomiale. Nu, ele există: România are o agenție de „management al calității în sănătate”. Șeful ei este absolvent de filosofie la o celebră fabrică de diplome, dar care a făcut carieră administrativă la primăria din Slatina, condusă de unul din cei mai dubioși penali din gașca Dragnea, Darius Vâlcov. Crede cineva că acest personaj se va atinge de spitalele de stat fiefuri ale baronilor locali? Nu. Și chiar dacă va fi schimbat, sistemul hiper-politizat va rămâne: stat la stat nu-și scoate ochii! 

Deci, cu tot respectul pentru doamna doctor Daiana Voiculescu, spun: apelurile de suflet – „Să fim doctori din nou” – nu vor schimba nimic. Sistemul trebuie demolat, iar medicii trebuie să știe că, dacă greșesc, vor fi sancționați. Până nu scoatem statul corupt din sistemul medical, vom avea aceleași cadre medicale lipsite de suflet, însă extrem de dornice să facă bani. Bani mulți! 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.